ДруштвоНајновијеФоча

Миљевина: Први пут пливање за Часни крст

У Миљевини ће на Богојављење, у уторак 19. јануара, први пут бити одржано пливање за Часни крст, што је уједно и први пут на подручју општине Фоча, бар у новијој историји, да се одржава ова необична светковина у част Исусовог крштења.

Богојављенско пливање за Часни крст на ријеци Бистрици организују Црквена општина Миљевина и омладина из тог насеља.

Свештеник Љупко Медојевић рекао је Радио Фочи да ће након литургије, која ће се у Храму Светог Илије служити у 9,00 часова, и освећења богојављенске водице, у 12,30 кренути литија кроз Миљевину.

Литија ће водити до обале Бистрице, око километар и по узводно од насеља, до мјеста гдје је приступачан прилаз ријеци, а и дубина воде одговарајућа.

„До сада се пријавило више од 30 учесника из Миљевине и Фоче, међу којима има и студената из других градова“, рекао је Медојевић.

Богојављенско пливање за Часни крст је православни обичај купања у ријеци на дан када Црква слави успомену на крштење Исуса Христа у ријеци Јордан, када се Бог открио као Отац, Син и Свети Дух, чиме је објављена тајна Свете Тројице.

Од самог такмичења, које је у другом плану,односно од тога ко ће први допливати до Часног крста, много је важније само купање у ријеци на дан када се изнова Светим Духом освећује сама природа свих вода.

Извор: Радио Фоча