ДруштвоНајновијеФоча

Мијењањем лоших животних навика спријечити шећерну болест

Свјетски дан борбе против дијабетеса у Фочи обиљежен је акцијом бесплатне контроле нивоа шећера у крви и мјерења крвног притиска. Истакнуто је да су физичка неактивност, неправилна исхрана, гојазност, пушење, повишен крвни притисак и насљедни фактор међу главним узрочницима шећерне болести. Проблем представља и што велики број грађана не зна да болују од тог обољења, упозоравају љекари.

Новосађанин Иван Владишић боравак у Фочи искористио је да провјери здравствено стање. Добио је и стручне савјете о мјерама превенције и факторима ризика за настанак болести.

-Пошто сам добровољни давалац крви редовно контролишем крвни притисак, али сам сад искористио прилику да ми измјере и шећер. Све је у реду, у референтним вриједностима-рекао је Владишић.

За очување здравља стручњаци савјетују избјегавање шећера и засићених масти у исхрани, контролу тјелесне масе и више физичке активности.

-Примијетили смо да је неколико наших суграђана имало повишене вриједности шећера у крви и повишен крвни притисак. Они су добили одговарајуће савјете и препоруке за даље праћење-рекла је специјалиста социјалне медицине Медицинског факултета у Фочи Данијела Радуловић.

У Републици Српској са дијабетесом се бори око 60.000 грађана, међу којима је 750 Фочака.

Свјетски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар, у свијету се обиљежава посљедњих 30 година. Установиле су га Међународна организација дијабетичара и Свјетска здравствена организација, као успомену на дан рођења канадског научника и добитника Нобелове награде за физиологију и медицину Фредерика Бантинга, који је пронашао инсулин и тај лијек први примијенио у лијечењу дијабетеса.

Кампању у Фочи организовали су Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Дом здравља и фочанско Удружење дијабетичара.

Извор: Радио Фоча