ДруштвоНајновијеФоча

Митрополит Хризостом: Свакодневним малим подвигом угледајмо се на Светог Саву

Светом архијерејском литургијом и славским обредом, у присуству вјерног народа, Храм Светог Саве у Фочи прославио је крсну славу-светитеља чије име носи 15 година. Бесједећи о Светом Сави, митрополит дабробосански Хризостом, који је чувар патријаршијског трона, поручио је да је најчувенији српски принц путеводитељ српског народа и мјерило свега код Срба, без кога нема ни прошлости, ни садашњости ни будућности.

Васељенски и равноапостолни просвјетитељ, Свети Сава, учитељ је и преводник пута који води у живот вјечни. Српски народ је једна велика светосавска породица која слави свог светитеља, који не само да је учинио цркву аутокефалном, самосталном, већ је пастир који је дошао својима и његови су кренули за њим.

И данас идемо за Светим Савом, одушевљавајући се свим оним што је учинио, а највише се одушевљавамо тиме да је он постао светитељ Божији, што је највише и најузвишеније, рекао је у бесједи митрополит дабробосански Хризостом.

“Свети Сава је, за разлику од многих од његових времена, отишао у Свету Гору, не да буде принц, архиепископ, оснивач, него да буде обичан монах, слуга Господњи, који је својим подвигом задивио светогорско монаштво, својим светим живљењем. То је оно што је за српски народ најважније, да ми славимо светитеља Светог Саву, који је испунио оно што је Господ од њега тражио, да буде у Царству небеском. И да се данас и увијек и непрестано моли за српски народ, за Светосавску цркву, за све нас појединачно. Јер Свети Сава нас и даље води и путоводи”, бесједио је митрополит Хризостом.

Честитајући Савиндан вјерницима и свештенству, чувар пећког трона, поручио је да би сви требало да се вјером, молитвом, трудом, врлинама угледамо на Светог Саву.

“Нека данас његове молитве пред Господом буду за нас и нашу цркву, и наш народ широм свијета. Да се ми угледајући се на Светог Саву и сами просвјећујемо и трудимо се, свако по својој моћи, да достигнемо барем мало од Светог Саве, да будемо барем мало слични њему и по томе препознатљиви, да смо дјеца Светог Саве”, рекао је митрополит Хризостом.

Након Свете архијерејске литургије, коју је предводио митрополит дабробосански Хризостом, под сводовима Светосавског храма, у присуству вјерног народа обављен је славски обред.  Фочански основци рецитовали су и пјевали пјесме првом српском учитељу, утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Извор: Радио Фоча