ДруштвоНајновијеФоча

Милош Шарић предсједник фочанских беба

На 11. Конференцији беба у Фочи учествовало је 60 новорођенчади који су дошли на свијет од септембра 2019. године и изабрано трочлано предсједништво које чине најмлађе и најстарије бебе.

У предсједништво су изабрани Милош Шарић-најмлађа беба рођена 31. августа 2021. године, двије недјеље старија Анђелија Топаловић-рођена 17. августа и најстарија беба Митар Пљеваљчић, рођен 8. новембра 2019. године.

Титула најпородице додијељена је породицама Радана и Иване Мимић са четворо дјеце узраста од једне до 13 година, те Милошу и Тијани Чанчар са четворо дјеце узраста од 11 мјесеци до пет година.

Борис и Весна Шарић, родитељи предсједника фочанских беба, млађи су брачни пар други пут остварен у родитељској улози. Бити родитељ јесте захтијевно, али узвишено, поручује поносна мајка Весна.

„Милош је рођен прије пет дана, имамо још једног сина Лазара и планирамо још дјеце. Ово је веома значајна манифестација за Фочу, хвала свима на подршци и наградама”, рекла је Шарићева.

Родитељство јесте једно од најсложенијих „занимања“, међутим породица Мимић не размишља на начин да је тешко одгајати дјецу. То нам је смисао и животна сатисфакција, каже отац Радан Мимић.

„Имамо четворо дјеце, најстарија Софија има 13 година, Лазар има 11, Ирина седам и Растко је најмлађи, дан прије напунио је годину. Са четворо дјеце човјек углавном нема времена, понекад нема ни новца, много чега некад нема, али има оно што се не може платити, радост живота и цјелодневно испуњење. Доста је и непроспаваних ноћи, али увијек знате зашто”, рекао је Мимић.

У шесточланој породици Чанчар дјеца су највеће богатство. Милош и Тијана посвећени су родитељи четворо дјеце којима је императив улагање у њихово здраво васпитање.

„Имамо два дјечака и двије дјевојчице, најстарија дјевојчица је 2016.годиште, а најмлађа беба од 11 мјесеци. Нема већег богатства од дјеце, само треба да им будете посвећени”, казала је мајка Тијана.

Општина Фоча новчано је даривала трочлано предсједништво и најпородице, док су бројни донатори обезбиједили вриједне поклоне за учеснике конференције и све бебе рођене од почетка године. У локалној управи истичу-настављамо са мјерама подршке наталитету.

„Пронаталитетна политика је у свим нашим стратешким документима, у буџету сваке године издваја се од 100.000 до 150.000 за те намјене и различиту подршку, од помоћи вишечланим породицама, новорођенчади, пренаталне тестове, вантјелесну оплодњу. Подршка је сигурна, а најважнија је подршка младим људима да се запошљавају, да обезбиједе могућност да буду родитељи и остају овдје”, рекла је начелница општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Оливера Елез.

Конференција беба одржана је у организацији општине Фоча, општинске Туристичке организације уз подршку донатора и Министарства породице, омладине и спорта РС. Смотру беба, која је ове године одржана у парку Светосавског храма, занимљивим наступима уљепшали су малишани Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“.

Извор: Радио Фоча