КултураНајновијеФоча

“Милка и Неђо” насмијали публику и поручили да брак чувају слога и поштовање

Комедија “Милка и Неђо” и у Фочи је испунила своју мисију- насмијала је и забавила бројну публику сликајући на комичан начин свакодневицу брачног живота.

Милка и Неђо, познати ликови телевизијске серије “Добро јутро, комшија”, по којој је ова представа и настала, а које тумаче глумица Народног позоришта Републике Српске Раденка Шево и глумац Позоришта Приједор Жељко Касап, настављају да плове брачним водама, а овога пута “срећа их је погледала”.

Коначно им је свануло, добили су на лутрији, па разматрају како на најбољи начин уложити новац- између осталог у куповину диплома сину, снаји и унуку.

Жељко Касап наводи да се труде да у сивилу и црнилу свакодневице, људима врате осмијех на лице и да им је првенствено циљ да публика ужива, да се насмије, да заборави на све муке бар док је у позоришту и да се осјећа добро.

“Кроз ову нашу позоришну представу и кроз серијал “Добро јутро, комшија”, ми се трудимо да се не бавимо неком високом политиком, да нема пуно филозофије у тим нашим представама, него да прикажемо живот неког просјечног човјека са села. Милка и Неђо се могу наћи у сваком засеоку и овдје око Фоче,  у било којем граду и селу, то су наши домаћи људи са неким комичним ситуацијама у које упадају”, каже Касап.

Заплет радње је око добитка на бингу- шта све урадити са много новца, а на крају се, како каже Касап, “ресетују” и врате на нулу.

“Од те срећке баш и нешто нема среће, треба им нешто друго, треба им слога, љубав и поштовање. То је најважније и у браку и у животу”, поручује глумац из Приједора.

Комедија слика и исмијава друштвене аномалије и неуређеност система, попут куповине диплома и радног мјеста, али и менталитет овдашњих људи који су томе склони.

“Ми смо се научили када идемо код доктора да идемо са пуним кесама и са ковертом у лијевом џепу,  то су неке ствари које се код нас не могу избити. Не можемо ми да личимо на Запад, а можда је и боље да не личимо, ми ипак имамо душу, нисмо толико одређени као они, да им је усађено шта треба, а шта не, ипак смо људи од крви и меса”, додао је Касап.

Раденка Шево  одушевљена је великом посјетом и реакцијама публике. Она је похвалила салу Градског позоришта у Фочи.

“Допада ми се што Фоча има капацитет за бар једну представу мјесечно, ако не и двије. Публика је била дивна, дала нам дивну повратну информацију и инспирисала нас за одређене импровизације и због тога Жељко и ја много волимо да играмо ову представу јер нам даје могућност да се поистовјетимо са средином у којој гостујемо и да коментаришемо све дневнополитичке друштвене ситуације”, каже Шево.

Она истиче да формула за брачни живот није у срећки и новцу, те да и ова представа одсликава Његошеве ријечи да је “у добром лако добар бити, на муци се познају јунаци”.

“Када наступе одређени проблеми, тада треба збити редове, правити компромисе и указати највеће могуће поштовање. Дакле, уважавање и поштовање у кризним временима, а када су добра времена, онда не треба ништа друго”, наводи Шево.

Она је поручила да се нада да им ово није прво гостовање у Фочи, те да је бројна публика која је присуствовала овој представи најбољи маркетинг за њихове будуће доласке.

Комедија “Милка и Неђо” ауторска је представа Раденке Шево и Жељка Касапа, а у продукцији Студентског позоришта из Бањалуке.

У Фочи је гостовала у организацији Музеја Старе Херцеговине.

Извор: Радио Фоча