НајновијеРепублика Српска

Мизернe субвенцијe као оправдање за планирано поскупљење струје

Влада Републике Српске обећала је како ће најсиромашније грађане и домаћинства у Српској заштити од будућих поскупљења струје тако што ће им обезбједити субвенције и дати статус енергетски заштићених купаца. Међутим, Уредба која ових дана треба да буде усвојена показује како ће само ријетки испунити ригорозне услове да би добили неколико марака помоћи, а то ће послужити као оправдање за планирано повећање цијене електричне енергије.

Министарство здравља и социјалне заштите спремило је Уредбу којом се дефинише појам енергетски заштићеног купца, те условима, поступку и критеријумима за стицање тог статуса.

Њоме ће најсиромашнији грађани у Републици Српској ускоро добити субвенције за електричну енергију које ће се кретати од пет до 30 марака у зависности од имовинског стања, броја чланова у домаћинству и укупних мјесечних прихода.

Према Уредби, статус енергетског заштићеног купца имаће социјално угрожени потрошачи којима је утврђен тај статус, али и домаћинство чијем би члану обуставом испоруке електричне енергије био угрожен живот или здравље.

Такође овај статус се може признати и онима који су потпуно зависни од помоћи и његе другог лица, старији од 65 година те корисници права на дјечији додатак.

Статус ће утврђивати надлежни Центар за социјални рад којем је отворен простор да рјешења доноси и по службеној дужности.

Међутим, услови су поприлично ригорозни.

Тако на примјер, домаћинство са једним чланом не може остварити право на субвенцију ако његови приходи прелазе 40 одсто од просјечне плате у Републици Српској, што је у овом случају око 400 марака.

Статус енергетског купца још теже ће остварити домаћинства са шест и више чланова, јер према Уредби њихови укупни приходи не смију бити мањи или једнаки просјечној плати у Српској.

Количина струје која ће се субвенционисати, такође зависи од броја чланова у домаћинству.

Оно што је такође ограничено јесте и потрошња. Тачније прописани су оквири у којима ће се она субвенционисати.

Тако ће онима који остваре право на субвенцију она бити умањена ако буду трошили четвероструко више од оног колико им је субвенционисано, или ће им бити одузета ако буду потрошили шест и по пута више струје од износа субвенције.

Поједностављено, ако је потрошачу од Владе одобрена мјесечна субвенција од десет конвертибилних марака, она ће бити умањена уколико буде трошио преко 40 марака струје или му се субвенција неће уопште обрачунати ако потроши више од 65 КМ.

Из ресорног министарства подсјећају како је доношење ове Уредбе предвиђено новим Законом о електричној енергији који је на снази од 1. јануара ове године.

Нема субвенције за незапослене борце и РВИ

Занимљиво је да су поједини чланови радне групе која је радила на креирању ове уредбе тражили да се субвенционисана струја омогући и незапосленим борцима прве категорије, ратним војним инвалидима и цивилним жртвама рата, пензионерима са најнижим пензијама и вишечланим породицама, али им то није уважено.

„Сматрамо да ће Уредба имати значајније ефекте ако се истом обезбиједи већи износ субвенције електричне енергије најугроженијим категоријама становништа, него да се субвенција обезбиједи већем броју лица у мањим износима“, став је Владе Републике Српске.

Подсјећамо, директор Електропривреде Републике Српске је у фебруару ове године тврдио сасвим супротно.

„Направићемо правилник да се дефинишу који то грађани имају статус заштићеног купца. Имамо инструкцију од Владе да ту морају бити обухваћени незапослени борци прве и друге категорије, пензионери са најнижом пензијом“, казао је тада Петровић.

Иначе, процјена је како ће за субвенцију струје најсиромашнијима годишње бити потребно обезбједити 12 милиона марака из буџета или других извора, али то ће бити брзо надокнађено повећаним приходима када дође до планираног поскупљења електричне енергије.

Извор: CAPITAL