ДруштвоНајновијеФоча

Медицински факултет промовисао младе љекаре

Медицински факултет у Фочи данас је промовисао 133 млада љекара, који су диплому овог факултета стекли у 2021. години.

На свечаности у Градском позоришту, након полагања Хипократове и заклетве сестринства, уручене су дипломе за 67 доктора медицине, 28 доктора стоматологије, 18 дипломираних медицинара здравствене његе, 17 професора специјалне едукације и рехабилитације, једног мастера звствене његе и два мастера здравствене едукације и рехабилитације.

Студент генерације је Оливера Драшковић из Источног Сарајева, са одсјека медицине, која је имала просјечну оцјену 9,74.

Занимљиво је да је у исто вријеме факултет завршила и њена сестра близнакиња Кристина, која је имала готово идентичан просјек, тек незнатно мањи од ње.

Оливера већ ради у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву, док је Кристина остала на Медицинском факултету.

„Колективу Болнице „Србија“ дугујем велику захвалност што су ми пружили прилику да се запослим у веома кратком року и добијем жељену специјализацију- интерну медицину. Моја сестра и ја завршиле смо исти дан, заједно смо студирале, дијелимо исти просјек, она се опредијелила за академски позив, а ја сам се одлучила за клинички пут и мислим да смо једнако успјешне“, рекла је Оливера Драшковић.

На одсјеку стоматологија најбоља је била Драгана Марковић са просјеком 8,67, на здравственој њези Марица Перић 8,96 и на сепцијалној едукацији и рехабилитацији- смјер логопедија Николина Миладиновић 9,37 и смјер развојни поремаћаји Горан Пашов 9,15.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић истиче да су овом промоцијом у тржиште рада упутили 133 млада љекара, од којих су неки већ запослени.

„Неки се спремају да почну да раде, углавном, како ствари стоје, сви ће имати посао и добијати специјализације. Поносни смо јер смо дали велики допринос развоју нашег друштва, ово је круна нашег рада, ова дјеца су 99 одсто били изврсни студенти“, рекао је Бокоњић.

Он је навео да ће већина ових младих љекара остати на овим просторима да буду на услузи грађанима, а појачаће и академску заједницу.

Бокоњић је додао да гдје год оде, по здравственим установама у БиХ и региону, среће бивше студенте овог факултета, што показује да ова високошколска установа ради добар посао.

Поред декана Бокоњића, дипломцима су на свечаности срећне и успјешне љекарске каријере пожељели и ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и предсједник Скупштине општине Фоча Срђан Драшковић.

УЗ најбоље студенте, награде су додијељене и најуспјешнијим наставницима у 2021. години, по избору студената,  Бранкици Давидовић, Наталији Хаџивуковић и Андријани Бакоч.

Од 1993. године, када је основан, Медицински факултет у Фочи уписало је више од 5.000 студената, а дипломирало око 1.500, речено је на свечаности.

На факултету тренутно студира више од 1.700 студената из региона, Европе, Азије и Америке.

Извор: Радио Фоча