ДруштвоНајновијеФоча

Медицински факултет међународно све видљивији и познатији

Медицински факултет из Фоче у посљедње двије године знатно је повећао своју видљивост у међународним оквирима, поставши члан двије значајне међународне организације- Европске асоцијације медицинских факултета и Свјетског директоријума медицинских факултета, од којег је ове године стигла и потврда на основу које свршени дипломци могу да нострифукују своје дипломе у САД и Канади, што до сада није било могуће.

Осим у ове двије организације, Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву је већ три године члан и Европске асоцијације за стандард докторских студија.

Срђан Машић, продекан овог факултета за научно-истраживачку дјелатност и предузетништво истиче да је Свјетски директоријум велика свјетска база медицинских факултета у којој се налазе све потребне информације о сваком факултету.

„Било која чланица која се ту налази значи да има све потребне потврде и сертификате да је међународно призната и позната. То је нама веома важно јер сада наши студенти и сви носици диплома Медицинског факултета у Фочи могу да нострификују дипломе у САД и Канади, што до сада нису могли, и могу да се пријаве за различите размјене, специјализације и било каква даља усавршавања”, каже Машић.

Он напомиње да Факултет тренутно реализује четири међународна пројекта, те да би у октобру ове године, уколико дозволи епидемијска ситуација, требало да крене активнија размјена студената и наставног кадра.

Медицински факултет већ 11 година издаје научни часопис “Биомедицинска истраживања”, а од ове године сви радови биће на енглеском језику.

„То ће нам помоћи да се повећа наша видљивост, односно да покушамо да се индексирамо у великим медицинским базама, као што је Медлајн. У међувремену смо успјели да се индексирамо у Српском цитатном индексу, тако да је наша видљивост у региону доста већа него што је била, што значи да лакше можемо доћи до потенцијалних читалаца, а и аутора”, нагласио је Машић.

На Медицинском факултету од прошле школске године постоји одсјек медицине на енглеском језику, а управо оваква чланства у међународним организацијама су, наводи Машић, неопходна за организацију студија за стране студенте.

„Све ове потврде кажу да је факултет и признат и познат и онда на таквом факултету свако жели да студира.Све ово је припрема за наставу на енглеском, гдје од октобра очекујемо студенте већином из Бангладеша, па онда Италије и других земаља. Прошле године смо имали веома успјешан пријемни испит, неки су кренули у наставу, а већина је морала да одустане зато што нису успјели да обезбиједе визе за долазак у БиХ јер су Бангладеш и Индија све вријеме били “закључани” па студенти нису могли да дођу”, наводи Машић.

Уколико епидемијска ситуација буде повољна, као што је сада, на Медицинском факултету у Фочи у октобру очекују 30 студената из Бангладеша.

„Посјета амбасадора Бангладеша је била продуктивна и добили смо његова обећања и увјеравања да ће, као наш промотер, сигурно учинити све што је у његовој моћи да ти студенти коначно дођу у Фочу и почну да студирају”,  додао је Машић.

Медицински факултет у Фочи добио је ове године нови изглед, захваљујући пројекту енергетске ефикасности који је финансирала Влада Српске.

Уз нови кров, фасаду и систем гријања, Факултет је својим средствима доградио спрат, чије унутрашње уређење и опремање се убрзо очекује.

Извор: Радио Фоча