ДруштвоНајновијеФоча

Медицински факултет: Комплетиране специјалистичке студије

На Медицинском факултету у Фочи данас је почела двосеместрална специјалистичка настава, чиме су на специјалистичким студијама у овој установи први пут обједињени практични и теоријски дио наставе.

Специјалистичка настава је за сада организована за хируршке гране и за физикалну медицину и рехабилитацију.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да је ово велики искорак за ову установу и почетак новог циклуса у организацији студија.

„Надам се да ће се од наредне године укључити и остале катедре. Већ имамо неколико њих, као што су катедре за педијатрију, интерну, породичну медицину, болести зуба, оралну хирургију, које ће врло брзо кренути са организовањем двосеместралне специјалистичке наставе“, рекао је Бокоњић.

Он је истакао да сада комплетно могу да испрате специјализанта од првог до задњег дана и да му, осим практичног, могу понудити и теоријски дио наставе.

„До сада су наши кандидати, који код нас специјализирају, одлазили на двосеместралну наставу на друга мјеста, а сада ће се на још бољи начин уклопити у комплетну организацију наше специјаизације. Веома је важно и што ће наш млади кадар бити заједно са еминентним професорима из региона који држе предавање и то је још један вид стасавања, сазријевања и раста наше установе“, истакао је Бокоњић.

Шеф катедре за хируршке гране Медицинског факултета у Фочи Ненад Лаловић каже да се настава одвија у турнусима од по пет радних дана.

„Поред домаћег кадра, професори су са медицинских факултета из Републике Српске и БиХ, као и еминентни професори из Љубљање, Ниша, Београда, Новог Сада, Ријеке, а на анестезиологији имамо и једног предавача из Лондода“, рекао је Лаловић.

Професор Вјекослав Митровић, координатор за специјалистичку наставу на Медицинском факултету, наводи да су специјалистичке студије организоване од 2015. године, али је ово први пут да организују двосеместралну специјалистичку наставу и то уз помоћ домаћих и професора из окружења.

„Ово је велика ствар за све специјализанте. Поред практичног искуства, добиће и теоретско знање“, рекао је Митровић.

Игор Симанић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације из Специјалне болнице за рехабилитацију и ортопедску протетику из Београда, специјализантима ће држати предавања из области физикалне медицине и рехабилитације.

„То је грана медицине која дође негдје на крају и неодвојива је од медицине. Осим

предавања, потрдићемо се да приближимо и установу из Београда, на чијем сам челу, доступном за специјализанте, да би и практично могли да виде што више пацијената са том патологијом, јер то је велики бенефит за њих“, навео је Симанић.

Двосеместралну специјалистичку наставу похађа 27 специјализаната из Републике Српске.

Љубинко Петковић из Болнице „Свети врачеви“ из Бијељине, који је 2014. године дипломирао на Медицинском факултету у Фочи, при крају је специјализације на урологији.

„Драго ми је што се као ђак ове куће враћам међу драге професоре и пријатеље, тамо гдје сам стекао темељна медицинска знања. Специјализација урологије траје шест година, завршио сам клинички дио на Војномедицинској академији у Београду и сада настављам овдје са теоријским дијеловима и надам се ускоро испиту“, рекао је Петковић.

Извор: Радио Фоча