ДруштвоНајновијеФоча

Марић и Лаловић у борби за директорску фотељу

Суверена вишедеценијска владавина породице Марић Универзитетском болницом Фоча сасвим изгледно броји своје посљедње дане, а љекар и народни посланик Ненад Лаловић чини све како би био сљедећи директор ове установе. 

Вељко Марић, својевремено члан Српске демократске странке, а након тога члан и предсједник фочанског СНСД-а, на чело Болнице Фоча долази давне 1993. године и на њеном челу остаје све до 2018. године. На том мјесту ће га наслиједити његов брат Радмил Марић који је још увијек директор ове установе. 

У посљедње вријеме браћа Марић губе политички утицај, посебно у фочанском одбору СНСД-а, јер се Вељко повлачи са позиције предсједника општинског одбора док је нешто раније Радмил вратио мандат у локалном парламенту.

Тренутну слабост браће Марић желе да искористе нови предводници фочанског СНСД-а, тренутни начелник Општине Фоча и предсједник општинског одбора СНСД-а Милан Вукадиновић и његов потпредсједник одбора и народни посланик Ненад Лаловић. Према информацијама из кругова блиским фочанском СНСД-у Лаловић сматра да је својим политичким ангажманом заслужио мјесто директора УБ Фоча и да је он тај који мора наслиједити Марића на тој позицији. 

Оно што је највећи показатељ да су обрачуни у току јесте негативно оцјењен Извјештај о проведеној финансијској ревизији ЈЗУ Универзитетска болница Фоча, што је свакако уздрмало јавност. За фочанску болницу је важило да се ради о реномираној установи која поштује све законе и прописе, али ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске се нису сложили с тим.

Да ревизори дају негативну оцјену се не дешава тако често и обично је показатељ да дати директор губи подршку владајуће партије, у овом случају је то Марић, и да му се спрема замјена.

Још један примјер унутрашњих борби се може видјети и на недавно „отвореним” операционим салама. Под наводницима отвореним, јер је исте министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић отворио средином августа мјесеца, али оне заправо ни до данас нису у употреби. Главни разлог је тај што је Лаловић начелник Одјељења за хируршке гране и због тога је стопирана употреба операционих сала.

Неслога у редовима фочанског СНСД-а само слаби њихову политичку позицију и негативно се одражава на рад установа у којима се на челу налазе њихови кадрови. Несметано функционисање Универзитетске болнице Фоча је неопходно, јер је то установа у којој се лијечи велики број фочака, али и становника регије.

У наредном периоду ће се показати да ли ће стара гарнитура предвођена Вељком Марићем задржати утицај или их је вријеме прегазило и потпуну контролу над кормилом преузима двојац Вукадиновић-Лаловић.