НајновијеРепублика Српска

Малагурски: РТС, РТРС и РТЦГ не желе да емитују филм „Црна Гора: Подељена земља”

„Крајем прошле године сам понудио РТС-у, РТРС-у и РТЦГ-у бесплатно емитовање филма „Црна Гора: Подељена земља” за празнике. Пошто је прекосутра Божић, иначе и рођендан блаженопочившег Митрополита Амфилохија, ево како стоје ствари са мојом понудом”, написао је на свом Фејсбук профилу режисер Борис Малагурски и наставио:

„Нисам добио одговор од РТС-а, иако је на истом том РТС-у објављено да је наш филм био 2. најгледанији у биоскопима у Србији. За најгледанији документарац у српском биоскопима културно је макар дати одговор. Успео сам да добијем кабинет директорке РТРС-а, рекли су ми да је допис прослеђен „надлежним службама”, које се не јављају“, истакао је он.

Када је у питању његов покушај да емитује филм на црногорској националној телевизији, Малагурски је рекао да му се директор РТЦГ-а, Борис Раонић, лично јавио на телефон и рекао да се он тим стварима не бави.

„Када сам напоменуо да је филм снимљен уз благослов Митрополита Амфилохија, да би било пригодно да се емитује 7. јануара, да је у филму интервјуисан и актуелни премијер Црне Горе и да желим народу овај филм да поклоним за празнике, речено ми је да ће се моја понуда за бесплатно емитовање за празнике размотрити, али након празника.

Није проблем, објавићу филм за све вас који нисте стигли или имали могућности да га гледате у биоскопима. Мора од нечега да се живи и да се финансирају следећи филмови, али филмови се снимају да би се гледали. За Божић у 20:00 иде филм уживо на Јутјубу, линк је испод. Ширите даље. У опису видеа имате линк за подршку нашем следећем филму о Републици Српској. Ако осетите потребу да донирате, наш филмски тим ће бити захвалан, а даћете велики допринос да и тај филм види светлост дана“, написао је Малагурски.

Црна Гора: Подељена земља

„Црна Гора: Подељена земља” је дугометражни документарни филм српско-канадског редитеља Бориса Малагурског, снимљен уз благослов блаженопочившег Митрополита Амфилохија и Митрополита Јоаникија. Филм анализира историјске узроке друштвених подјела у Црној Гори и покушава да одговори на питање ко профитира од вишедеценијске поларизације друштва.

У филму се представља посљедњи интервју са блаженопочившим Митрополитом Амфилохијем, као историјски запис од националног значаја.

Такође су интервјуисани предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић, министар правде Владимир Лепосавић, академик Матија Бећковић и историчар Јован Маркуш, наводи се у опису филма на Ју тјуб каналу овог српског режисера.

Извор: ИН4С