ДруштвоНајновијеФоча

Магистрални пут или сеоски сокак?

Путна саобраћајница од Фоче до Шћепан Поља и границе са Црном Гором регистрована је као магистални пут, али према мишљењу свих оних који се њом возе то не личи на магистралу већ обични сеоски сокак препун клизишта, воде на путу, сужења, рупа на коловозу оштрих кривина и великих узбрдица.

Деценијама траје проблем овог пута, сви обећавали

Клизишта су ових дана и по неколико сати прекидала ову саобраћајницу која је тренутно проходна, а саобраћај се њом одвија уз пуно опреза.

„Упозоравамо грађане да се на овом путу због одређених проблема и његовог стања саобраћај одвија отежано. На терену су стручне службе из Дирекције за путеве као и Путева Републике Српске и тражиће се хитна санација на одређеном броју локација како би се безбједност саобраћаја повећала”, рекао је начелник одјељења полиције Полицијске управе Фоча Војислав Крунић.

Због лошег пута испаштају мјештани околних села, путници према Црној Гори, али и власници 21 рафтинг кампа кроз које годишње прође и до 50.000 туриста и љубитеља адреналин спуштања у чамцима низ ријеку Тару.

„Путна комуникација Фоча-Шћепан Поље је у очајном стању. Мислим да нигдје у Републици Српској и БиХ нема таквог пута и то магистралног који спаја двије државе”, каже предсјендик Удружења рафтера „Дрина-Тара“ Здравко Матовић, који на стотине пута љети вози овом саобраћајницом.

Пословни људи из Фоче апелују на челнике у БиХ и Републици Српској да ријеше овај проблем.

“Прво бих прозвао Савјет министара БиХ и надлежне за путеве у Босни и Херцеговини и Републици Српској да предузму све да се пут доведе у пристојно стање јер је поред осталих потребан и нама рафтерима који обављамо своје послове на ријекама Тари и Дрини”, додао је Матовић.

Проблем пута од Фоче до границе са Црном Гором актуелан је четири деценије. Свака нова републичка власт обећавала је да ће се саобраћајница санирати или изградити нова. Забиљежени су и протести грађана али све се на томе завршило. Овдје се увелико говори да је у току израда новог пројекта . Само да не буде као и са оним претходним.

Извор: БН