НајновијеРепублика Српска

Лидери сагласни: Нема рада и одлучивања у институцијама БиХ

Након састанка лидера парламентарних политичких странака из Републике Српске поручено је да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ, те да одбацују наметнути закон о забрани негирања геноцида.

Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине Републике Српске је истакао да су на састанку имали конструктивну расправу и донијели неколико закључака:

  • Политички представници из РЕпублике Српске одбацују наметнуте одлуке високог представника и сматрају га неприхватљивим и ништавним.
  • Сматрамо да не постоје услови за рад српских представника у институцијама БиХ – Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара.
  • Одбацује се свако наметање на нивоу БиХ и не постоји легални високи представник јер није изабран у складу са процедурама и одбацује се сарадњу с њим.
  • На састанку је било ријечи и о другим активностима које ће бити разматране у наредном периоду
  • Преко посланичких клубова биће упућена два закона везана за ову тематику, а ријеч је о кривичним законима.

„Од сутра политички представници из Републике Српске неће учествовати у раду заједничких институција на нивоу БиХ и неће доносити одлуке док се ово не ријеши”, додао је Чубриловић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао представници Републике Српске неће прихватити наметнуте одлуке високог представника.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да од вечерас српски представници неће ићи у Сарајево док се ово питање не ријеши и поручио да се оваква ситуација може превазићи, само ако постоји политичка воља.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да од овог тренутка политички представници Српске неће учествовати у раду и одлучивању заједничких институција и додао да ће покушати да ријеше кризу, коју је, како каже, проузроковао високи представник Валентин Инцко.

Предсједник ДНС Ненад Нешић истакао је да су састанком показали јединство и да је Република Српска изнад страначких интереса.