ДруштвоНајновијеФоча

Кривокапић-Тегелтија: Пут Фоча-Шћепан Поље најважније питање сарадње Црне Горе и БиХ

Главни приоритет у сарадњи Црне Горе и БиХ је изградња новог пута од Фоче до Шћепан Поља који повезује Сарајево са Подгорицом, истакли су у Сарајеву црногорски премијер Здравко Кривокапић и предсједник Савјета Министара БиХ Зоран Тегелтија.

Тегелтија је најавио да би у овој години требало да буде потписан уговор о изградњи пута, те да је  Европска унија обећала финансијску подршку у оквиру Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан.

„Влада Српске је израдила пројекат изградње пута заједно са изградњом моста на Тари. У оквиру Економско-инвестиционог плана за Западни Балкан тај пројекат је уврштен као прироитетан за БиХ и добили смо обећање да се тај пројекат прати са знатним финаснијским средствима. Очекујемо да ћемо у току ове године потписати уговор о извођењу радова и да ће у наредне двије, највише три године, цијели овај процес бити реализован”, рекао је Тегелтија.

Интерес Црне Горе је да се што прије крене у изградњу нове дионице од Фоче до Шћепан Поља.

„Тај пут мора да буде приоритет и Вијећа министара БиХ и наше владе. Увијек постоје добре воље, али постоји само тренутак када се то може остварити. Ја мислим да је то овај тренутак”,  истакао је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Тегелтија и Кривокапић најавили су да ће двије земље покушати да поједноставе процедуру преласка границе и уведу олакшице, обједињавањем двије граничне службе, што би било у интересу грађана и пословних субјеката БиХ и Црне Горе.

То се прије свега односи на период љетне туристичке сезоне, a како пилот пројекат послужиће прелаз Зупци између Требиња и Херцег Новог, навели су Тегелтија и Кривокапић.

Извор: Рафио Фоча