КултураНајновијеФоча

Кошарe – путоказ покољењима

Хероји са Кошара се не смију заборавити, а култура сјећања мора наћи своје мјесто у образовним институцијама, речено је синоћ на промоцији књиге „Кошаре-нови Косовски бој“, чији је аутор Милан Бојић, а која је одржана у Центру за културу и информисање.

          То је књига за дјецу и управо је то важно, да дјеца схвате важност и усаде свој идентитет и припадност народу кроз херојске примјере војске и појединаца који су давали животе у свим ратовима како би очували државу и слободу, чуло се на промоцији.

          Поред аутора, о књизи су говорили професор Алексије Гргур, издавач Александар Миљевић и директорица Центра за културу и информисање, Славица Филиповић.

          Професор Гргур је истакао два симбола која су вертикала књиге. „Први је симбол побједе, јер Кошаре јесу побједа једног јунаштва и приступа да се брани оно што је најсветије, а други је симбол жртве. Прича о Кошарама зна да буде прича о Великом петку и Васкрсу и Његошева је ријеч да васкрсења не бива без смрти. Мислим да су тако настали јунаци са Кошара и сви они који су кроз вијекове ратовали за слободу слиједећи примјер Светог кнеза Лазара“, рекао је Гргур.

          Издавач ове књиге је „Добродетељ“, кућа која је објавила неколико издања сличне тематике, а све имају циљ да се спречавају од заборава јуначка дјела и истакну највеће вриједности које су темељ српског народа. Директор ове издавачке куће, Александар Миљевић каже да је основно да дјеца упознају те српске величине и да буду поносни на припадност свом народу. „Из тог разлога смо објављивали књиге о великанима кроз историју и о битним догађајима међу којима је и Битка на Кошарама. Мислимо да је та култура сјећања јако важна за изграђивање карактера дјеце. Задњих тридесетак година о српском народу се говорило свашта. То су говорили наши непријатељи и имали су моћ да о томе причају и да се то далеко чује. Дошли смо у ситуацију да су многи, који су одрасли у међувремену, потпали под утицај те приче. Сада се времена мијењају и ми покушавамо да помогнемо у домену дјечијег издаваштва јер то до сада нико није радио. Тако смо се супротставили том мишљењу и дјеца не морају да размишљају да ли су ти страни фактори у праву, јер све што су говорили о нама је лаж“, рекао је Миљевић.  

          Аутор књиге „Кошаре-нови Косовски бој“, Милан Бојић каже да је његова прва књига „Српски јунаци од Косовског боја до Кошара“ изазвала пажњу јавности, а шира читалачка публика посебно је реаговала на ратове деведесетих.

„Издавач је и раније имао идеју да све што се десило на Кошарама треба сачувати од заборава. Суштина је да се овакви догађаји на прави начин представе дјеци. Приче морају бити кратке, пуне акције и богато илустроване. Друго, то је осјетљива тема и мора се пажљиво радити на томе јер дјеца не смију то схватити као насиље, већ као јунаштво, као примјер пожртвованости за своју земљу и породицу. На Кошарама су се борили младићи, од 18 до 24 године и они су имали ту свијест, а ова књига је моја захвалност њима и покушај да се развија култура сјећања код дјеце, али и у нашем народу“, нагласио је Бојић.

          У програму промоције учествовали су рецитатор, Нина Филиповић, једну причу из књиге прочитао је ученик Петар Чанчар, а наступила је и етно група СШЦ-а, коју води професор Борислав Бјелогрлић.

Извор: РФ