КултураНајновијеФоча

Концертом фочанског хора „Побратимство“ завршена „Зима у Фочи“

Српско православно црквено пјевачко друштво „Побратимство“ одржало је у Храму Светог Саве у Фочи први самостални концерт представивши публици свој петогодишњи рад. Као гости наступили су и чланови Црквеног хора „Света Јелена Анжујска“ из Гацка.

У једночасовном програму под сводовима Светосавског храма публика је уживала у композицијама духовне и народне музике.

-Углавном изводимо духовну музику, што је и првобитан план нашег постојања, али и народне пјесме од српских композитора, прије свега од Стевана Мокрањца, Корнелија Станковића, Марка Тајчевића и других, као и неколико примјера различитих жанрова руске и бугарске духовне музике-рекао је диригент Борислав Бјелогрлић.

Међу 40 пјевача окупљених у „Побратимству“ је и Фочанка Марија Станић. Љубав према музици и пјевању опредијелила ју је да се прикључи хору, чији је члан посљедње двије године.

-Ову музику поштују и цијене сви чланови хора. Са нестрпљењем дочекујемо сваку пробу и наступе који су чести. Сви који прате наш рад знају колико хору дајемо своје срце-рекла је Станићева.

За Крагујевчанина Бобана Весића, студента Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ пјевање у хору велико је задовољство.

-Много ми значи што сам у хору, јер своје слободно вријеме посвећујем заједници. Хор је битан како за Храм, тако и за Фочу-рекао је Весић.

Концерту је присуствовао митрополит дабробосански Хризостом, на чију иницијативу је обновљен рад „Побратимства“ у Фочи.

Предсједник Друштва јереј Душан Андрић подсјетио је да је „Побратимство“ основано 1885. године и престало са радом у вријеме Првог свјетског рата.

Он је истакао да је ријеч о најстаријем црквено пјевачком друштву у БиХ.

-То је у свом научном раду потврдила музиколог Роксанда Пејовић. Благословом, покровитељским односом и великим залагањем његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома, његов рад је обновљен 2018. године и од тада постиже завидне резултате, како на културној сцени Фоче, тако и шире-рекао је Андрић.

Концертом, који је организовала Црквена нова општина Фоча, завршена је манифестација „Зима у Фочи“, у оквиру које су у протеклих мјесец и по дана Фочаци могли да уживају у бројним културним, спортским и забавним садржајима.

Извор: Радио Фоча