КултураНајновије

Капитални пројекат урађен у тајности: Све српско православно насљеђе на Косову – пред цијелим свијетом

Цјелокупно српско православно насљеђе на Косову и Метохији које и данас живи у српским црквама и манастирима, биће представљено цијелом свиијету у великом серијалу “Филмских новости”. Капитални пројекат сниман три године, у тајности, због страха од подметања клипова из Приштине, преведен је на пет језика, први ће га видјети гледаоци у Србији и Русији.

Грачаница, Високи Дечани, Богородица Љевишка, Пећка патријаршија, али и цркве и манастири у Соколици, Зочишту, Богутовцу, Штрпцу, Урошевцу, Липљану и још 180 локација на којима су и црквишта и манастиришта, мјеста на којима су некад биле светиње, први пут је овековјечено оком камере и наћи ће се у серијалу који представља хришћанско наслеђе у јужној српској покрајини.

Манастир Дечани на КиМ

Капитални пројекат сабрао православно насљеђе на Косову

Директор “Филмских новости”, Владимир Томчић за Спутњик каже да је на пројекту радило готово 70 људи, стручњака, историчара, историчара умјетости, археолога, антрополога, теолога и етнолога.

“Многе локације на Косову и Метохији није било лако снимати из познатих разлога, али смо ангажовали и локалне камермане, монтажере. Упркос увреженом мишљењу да се све што вриједи налази у Београду, они су се показали одличним, ти млади људи урадили су одличан посао”, каже Томчић.

Прворазредни историјски извор

Један од стручњака ангажованих на пројекту је и историчар Дејан Ристић. Он каже да то није само серијал јер је ријеч о подухвату који је јако дуго припреман. По први пут је на систематичан начин направљен документарни филмски материјал који је истовремено прворазредни историјски извор.

Ходочасници на служби у цркви посвећеној Ваведењу Пресвете Богородице. О траговима векова најбоље сведочи живопис чији је добар део уништен када су албански екстремисти запалили цркву.

“Серијал је сниман последње три године, али смо се потрудили да реализација до овог тренутка буде позната малом кругу људи, како би смо избјегли све могуће препреке које би привремене власти у Приштини, органи локалне самоуправе у оквиру такозваног косовског система или било ко други недобронамеран могао да причини екипама на терену, стручњацима који су били са њима, читавом подухвату”, каже Ристић.

Он додаје да је изузетно важан прелазак језичке баријере, серијал није рађен само за домаће гледаоце. Да би објаснио колико је важан и у политичком смислу, подсјећа како се јавност на Косову узнемирила када је предсједник Србије некоме од свјетских званичника поклонио књигу, истину о српском насљеђу на Косову – на енглеском језику.

“Пројекат је рађен и за свијет, како би смо међународну јавност, доносиоце политичких одлука, интелектуалну елиту која у западним земљама итекако утиче на политичке одлуке и формирање јавног мњења, упознали са историјским чињеницама, јавно доступним и провјерљивим историјским чињеницама. Оно што је још важније, прелазимо из вишедеценијске пасивности у нови корак. Рекли смо, ајмо да ми диктирамо оно што се дешава, а не да стално одговарамо, да реагујемо на нечије поступке који су недобронамјерни, псеудонаучни, политикантски”, каже овај историчар.

Историчар Дејан Ристић у девастираној цркви Светого Јована у Самодрежи, овде је по предању причешћена војска кнеза Лазара, пред бој на Косову.

Албански филмови о манастирима – срамни

У “Филмским новостима” прате шта други раде, јасно им је да Албанци на Косову својатају земљу, државност, историју, посебно српске светиње.

“Два албанска филма, серијала о манастирима су срамна, технички је урађено добро, буџет им је био већи од нашег, што је мање битно, али наш рад је аргументован. Серијал ће бити преведен на руски, енглески, француски, кинески, њемачки, шпански, али и на албански”, каже Владимир Томчић.

Саговорници Спутњика истичу да је један од главних циљева серијала о црквама и манастирима на Косову и Метохији да се покаже да тамо нису само грађевине, већ жива Црква Христова, која се на овом мјесту брани.

“Наравно да морамо приказати, фреске, иконе, архитектуру, али снимали смо и крштења, вјенчања, монашења, прославе Ускрса, Божића, да се види да та Црква живи, да је народ дио ње, да је органски за њу везан”, каже Томчић.

Манастир Пећка патријаршија

Подршка и од УНЕСКО

Серијал је добио подршку више министарствара, националних установа културе, а реализован је са благословом блаженопочившег патријарха Иринеја и владике рашко – призренског Теодосија, али и уз подршку УНЕСКО.

Првих 30 епизода које представљају сегменте нашег историјског, културног и духовног идентитета на Косову и Метохији већ је монтирано. План је да серијал ексклузивно емитује јавни сервис, преговори су при крају, директор “Филмских новости” за Спутњик каже да упоредо трају преговори са руском црквеном телевизијом “Храм”.

Руска телевизија одушевљена

“Они су одушевљени, сада радимо на симултаном превођењу, јер се у Русији овакви садржаји не титлују, сигурни смо да ће га узети, јер сам дубоко увјерен да је за њих ово више од филмске игре, то је култура, вјера, али и политика. “Филмске новости” ће, уз моју велику жељу, дати да се серијал бесплатно прикаже у Русији, вјерујући да је ово итекако вриједно да се прикаже на готово најгледанијој телевизији у тој земљи”, каже Томчић.

Један од детаља из порте Љевишке који открива небригу о светској културној баштини на Косову и Метохији.

Он додаје да у Русију неће отићи цијели серијал, уз објашњење да Русима и људима са стране не може на исти начин бити интересантна Пећка патријаршија и нека мања црква која је такође из 13. или 14. века, али није равна светињама које су светски познате.

Хришћанско, историјско, духовно и умјетничко насљеђе Срба са Косова и Метохије наћи ће се и на специјализованим Ју Тјуб каналима.

Извор: Спутњик