ДруштвоНајновијеФоча

Како је начелник Милан Вукадиновић видио општину прије четири године, а гдје је она сада?

„Не бацам маглу у очи бирачима. Кампања није популистичка нити ми је фокус лична промоција. Фокус рада стављам на потребе обичног човјека”, тако је у новембру 2020. године говорио садашњи начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, када се појавио као кандидат за ту позицију.

Данас, четири године касније, Вукадиновић, иначе кадар СНСД-а, је поново кандидат за начелника општине Фоча, истраживали смо према обећаном и урађеном колико је тачна његова тврдња. Наиме, пред локалне изборе 2020. године Милан Вукадиновић је наводио да је окосница његове кампање разговор са грађанима. Важна питања која је грађанима представљао као реално рјешива подијелио је у више цјелина – инфраструктура, привреда, спорт и омладина, пензионери и област туризма.

Ограђивање од предизборних тврдњи

У свом предизборном представљању, Вукадиновић се већином ограђивао од тврдњи да ће нешто урадити. Умјесто тога више је говорио како ће се трудити да нешто буде урађено, али без навођења прецизних рокова до када би нешто требало бити промијењено на боље. Тако је, примјера ради, у свом предизборном представљању 2020. године говорио да ће се трудити да Фоча добије статус града. Фоча још увијек има статус општине.

Биће и бољих путева некада, интервенисаће за нас

Као најважније инфраструктурно питање Вукадиновић је наводио путну комуникацију и магистралне путеве према Сарајеву, Тјентишту и  Шћепан Пољу, ка Црној Гори. Пошто поменути путни правци нису у надлежности општине Фоча, Вукадиновић је истицао како ће интервенисати код надлежних институција и Путева Републике Српске да крену у реконструкцију поменутих путних праваца. Даље је наводио да је та реконструкција извјесна, јер је обухваћена раније договореним пројектима Владе Републике Српске и Србије.

Иначе, изградња боље путне комуникације се годинама понавља као обећање и у Фочи као и у осталим општинама и граду источне Херцеговине.

Магистрални пут Фоча – Шћепан Поље деценијама на чекању

Примјера ради магистрални пут Фоча – Шћепан Поље због свог значаја годинама је и државна тема. Више од тридесет година грађани Босне и Херцеговине и Црне Горе чекају на његову обнову, а какви су услови пута најбоље говоре изјаве појединих возача који га описују као “пут из пакла”.

Укупна дужина пута је мало више од 45 километара, с тим да се у Републици Српској налази 20,2 километра, а у Црној Гори 25,4 километра.

Још 2020. године, како су пренијели медији, из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске рекли су да уколико не буде већих застоја у рјешавању имовинско-правних односа и обезбјеђивању средстава, изградња пута Фоча – Шћепан Поље требало би да почне најраније половином 2021. године.

Ипак, случајно или не радови, су сачекали наредну изборну годину, па је тако тада српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у септембру 2022. године озваничио почетак реконструкције дијела магистралног пута од Брода на Дрини ка Шћепан Пољу. До сада је урађено око пет километара овог пута, а прича о другој фази реконструкције преосталог пута активирана је претходних мјесеци.

Тако је крајем јуна предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао да је Република Српска спремна да се крене у другу фазу реализације меморандума са кинеском корпорацијом за путеве и мостове (ЦРБЦ) како би радови на реконструкцији дијела магистралног пута Фоча – Шћепан Поље могли што прије да почну.

Ипак, радови неће почети ове изборне године. Могли би да почну за годину дана, макар је то истакнуто у јулу на састанку министара саобраћаја и веза Републике Српске Недељка Чубриловића и министра комуникација и транспорта у Савјету министара Едина Форте. С друге стране, оно што је у надлежности општине, а што омета нормалан живот становника Фоче јесу комунална питања. За нека од њих је Вукадиновић као кандидат за начелника сматрао да се морају завршити.

„Морамо завршити реконструкцију канализационе мреже са уградњом колектора и пречишћивача”, говорио је Вукадиновић 2020. године.

Према информацијама које смо ми добили од мјештана Фоче, иако је рађено на реконструкцији канализационих мрежа, нису урађени пречишћивачи.

Још једно у низу морања које је Вукадиновић 2020. године представљао грађанима, јесте и то да с Електропривредом Републике Српске и Електропреносом Босне и Херцеговине морају договорити двострано рјешавање напајања електричном енергијом ове општине. Шта се по том питању догађало нисмо сазнали од начелника, али како су нам рекли неки од грађана Фоче то је и даље неријешено питање.

Као један од главних циљева нашла се изградња нове депоније, међутим до сада ни овај проблем није ријешен, иако је још увијек главна депонија у Фочи изгубила употребну дозволу 2015. године.

А како смо чули од неких становника Фоче спорна је и нова локација депоније која би требала да буде на само 800 метара од пјешчаних пирамида крај Фоче, које су јединствени туристички бирер овог краја.

Наиме, одлуку о локацији нове депоније је донијела Скупштина Општине Фоча у децембру 2023. године, усвајањем приједлога извршне власти да депонија буде постављена на поменутој локаији.

Међу плановима представљеним грађанима 2020. године, Вукадиновић је имао и реконструкција градског трга, модернизацију градске пијаце, али и прављење јавне гараже и паркинг простора. Од наведеног, урађена је реконструкциј фонтане на градском тргу и модернизација градске пијаце. На неколико локација направљена су паркинг мјеста рушењем старих гаража, насипањем или асфалтирањем простора, али још увијек није почела изградња јавне гараже.

Додуше, Вукадиновић је и 2020. године за прављење јавне гараже и паркинг простора рекао да ће бити ријешен, уколико то финансијске могућности буду дозвољавале, па се и тада могао наслутити овакав исход.

Као нешто извјесније те 2020. године је представљао да ће се на платоу испред вртића градити двије зграде за младе брачне парове, вишечлане породице и кадрове са тамошњих факултета. Иако најављиване 2020. године, поменуте зграде још нису изграђене. Додуше, у току је изградња зграде за младе брачне парове, која ће имати педесет станова, а према очекивањима представника општине биће усељива наредне године.

По питању привреде Вукадиновић је 2020. године грађанима обећавао да ће увести  пореске олакшице за све који запошљавају раднике и за оне који буду отварали погоне у овој општини. Тако је говорио да се индустријским зонама мора посветити пуна пажња те да се мора ријешити вода, путна комуникација и расвјета. Међутим, како нам кажу грађани Фоче, у неким дијеловима још увијек су присутни ови проблем.

Од помоћи привредницима у претходне четири године запазили смо неке од подстицаја и додјела сјеменског материјала.

За младе и пензионере посебно поштовање – Увећане стипендије 10 КМ и изградња старачког Дома

Вукадиновић се у свом предизборном обраћању 2020. године потрудио да се не осјете запостављеним ни млади, али ни пензионери.

Поред повећања буџета за спорт, Вукадиновић је тако навео да морају ревитализовати и градити спортску инфраструктуру. У својим предизборним обраћањима навео је и више терена који требају бити урађени, неки од њих су завршени или се завршетак очекује у овој години. Није изграђен спортски центар између зграде студентског дома и новог дјечијег вртића који је такође међу плановима помињао Вукадиновић као кандидат за градоначелника.

Ако се млади нису задовољили претходно набројаним плановима и интервенцијом, Вукадиновић је за њих намијенио још понешто. Тако је најбољим ђацима и студентима генерација обећао обезбиједити „минут” славе. Наиме, рекао је да ће на дан општине бити награђени пригодним поклонима, а њихове слике ће истаћи на билбордима у граду.

Како је обећао, фотографије најбољих фочанских основаца, средњошколаца и студената, уз натпис „Понос Фоче“ биле су постављене већ наредне године на билборду у улазу у општину Фоча. Због тог потеза поједини портали су тада Вукадиновића назвали и побједником дана. Такође 2021. године студентске стипендије за студент прве године су повећане за 10 КМ и са увећањем износиле су 90КМ.

Вукадиновић као кандидат за градоначелника није заборавио ни најстарије суграђане. Обећавао је тада и да ће постојећи Дом пензионера уредити, али и да им је у плану формирање старачког дома у Миљевини. До сада није формирао старачки дом у Миљевини, али је поново активирана ова прича, а радови су почели у мају ове године. Рок за завршетак радова је 365 радних дана.

Туризам је још једна област којој је као тадашњи кандидат за начелника посветио посебну пажњу. Као један од тадашњих циљева, Вукадиновић је наводио и како би подручје изнад кањона Таре требало прогласити парком природе. То се и десило 2022. године одлуком Владе Републике Српске И тај појас је назван Парк природе „Тара”.

Грађани су Вукадиновићу замјерали и то што је дозволио да због Рудника мрког угља ријека Бистрица повремено постаје Црница, како је називају у посљедње вријеме. Поред тога, Вукадиновићу се замјера и изостајање реакције поводом актуелне изградње минихидроелектрана на ријекама Јабушница, Саставци и Сутјеска у Националном парку Сутјеска.

Мјештани села Изгори, еколошки активисти, али и љубитељи природе за наш портал су говорили да неће дозволити даље уништавање природних љепота и богатстава ријеке Сутјеске.

Директ портал је писао и о томе како је Општина Фоча намјестила тендер за израду шумскопривредне основе за приватне шуме на свом подручју. Тендер је добила, како смо и најавили, фирма „Шума план”.

Жељели смо да о свим започетим и нереализованим пројектима разговарамо са начелником Фоче Миланом Вукадиновићем, али из његовог кабинета до објаве овог текста нису стигли одговори на наша питања.

Извор: Директ портал / преузето са портала Журнал

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *