ДруштвоНајновијеФоча

Како тече партерно уређење Храма Светог Саве

Партерно уређење Храма Светог Саве у Фочи тече планираном динамиком. Радови би  требало да буду завршени прије краја грађевинске сезоне, потврђено је Радио Фочи у општинском  Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Завршетком радова на партерном уређењу Храма Светог Саве  добиће се складна цјелина која приличи највећој православној светињи у Босни и Херцеговини. Према ријечима начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Фоча Ранка Поповића, радови обухватају изградњу платоа, степеништа и стаза око храма са њиховим освјетљењем.

Гранитом ће укупно бити поплочано око  800 метара квадратних, а пјешачки прилаз храму биће омогућен из неколико праваца.

Општина Фоча је за овај пројекат издвојила 460.000 марака, док је остатак средства обезбијеђен од донација и прилога вјерника, каже Поповић: „За поплочавање користи се гранит, он је постављен са спојницама, без оштрих ивица и са благим прелазима. Урађена је и одводња воде са платоа и олука. Тренутно се постављају ивичњаци и уређују зелене површине. Све планиране грађевинске позиције су изведене по стандардима за ову врсту радова. Терен је насут, и извршено је збијање тампона до потребне тврдоће и стабилности тла као припрема за завршну облогу“.

Када се заврши партерно уређење храма, а потом и унутрашњи радови, Фоча и цијела Српска православна црква добиће један бисер који ће свједочити о нашем идентитету, о циљу и смислу овоземљског живота.

Свједочиће о једном времену и људима који су уградили себе у ову светињу и на тај начин се овјековјечили, рекао је старјешина Храма Светог Саве Душан Андрић: „Ове године почели смо велике и врло важне радове на комплетном и  коначном уређењу храма, који подразумијевају уређење ентеријера и екстеријера. Партерно уређење већ добија своју контуру, а овај простор ће у будућности представљати један нови трг, на којем ћемо организовати духовне вечери, предавања, концерте, изложбе и слично, али првенствено ово је дом молитве“.

Одлуку о планирању и обезбјеђењу средстава за суфинансирање партерног уређења Храма Светог Саве у Фочи у износу од 563.409 марака, која ће бити обезбијеђена из грант средстава општине, једногласно је усвојио фочански парламент, на сједници у априлу мјесецу.

У Храму Светог Саве, од Васкрса 2013. године, редовна су богослужења.

Извор: Радио Фоча