НајновијеРепублика Српска

Какве би посљедице имао већи минималац

За предложено повећање најниже плате у Републици Српској од 1.050 марака трговцима и логистичарима биће потребна додатна 393 милиона марака, а новац за те намјене обезбиједиће повећањем цијена поједине робе од чак 20 одсто.

Показала је то анализа представника три сектора, односно трговине на велико, логистике и складиштења, те трговине на мало. У истом документу стоји да је у поменута три сектора запослено више од петине свих запослених у Српској, односно тачније 57.081 радник.

– Трошак плата запослених је највећи трошак ова три сектора и чини 53 одсто свих трошкова који се односе на снабдијевање робом широке потрошње. За предложено повећање минималца у 2024. години мораћемо обезбиједити додатна 393 милиона КМ, од чега 240 милиона за плате, а преосталих 153 милиона марака за порезе и доприносе – наведено је у анализи у коју је “Глас” имао увид.

Наглашавају да ће финансирање поменутог износа за плате захтијевати повећање цијена робе широке потрошње у просјеку од 10,2 одсто и то већ од јануара 2024. године.

– С обзиром на то да велики дио основних животних намирница подлијеже ограниченој маржи, артикли који нису ограничени маржом имаће раст цијена и већи од 20 одсто, а све како би достигли потребан износ за плате – стоји у анализи.

Наглашавају и да ће раст цијена изазван значајним повећањем минималне плате имати негативне посљедице на конкурентност трговине Српске у региону.

– Све државе региона у протекле три године су због значајног повећања цијена постепено подизале и минималну плату, тако да није било значајних ефеката на трендове потрошње. Инфлација робе широке потрошње значајно је успорила, јер су цијене у новембру за свега 1,4 одсто више у односу на почетак 2023. Дакле, РС ће бити изузетак у региону да након заустављања инфлације радикално повећава трошкове рада – наведено је у анализи.

Све ће, наглашавају, довести до тога да цијене у трговинама у РС буду значајно више него у Србији, а приближно једнаке онима у Хрватској.

– Градови који се налазе на граници са Хрватском, као што су Нови Град, Костајница, Дубица, Градишка, Брод, Требиње, у неким случајевима и више од половине прихода остварују управо од купаца који долазе из Хрватске. Ови приходи ће нестати након изједначавања цијена у Српској и Хрватској – поручују трговци.

Такође, сматрају да ће градови који се налазе близу границе са Србијом, као што су Бијељина, Каракај, Зворник, Братунац и Вишеград изгубити велики дио прихода од трговине због набавке робе из Србије која ће бити повољнија него с друге стране Дрине.

– Тешко је процијенити ефекат нестанка ових прихода на број радних мјеста у сектору трговине који ће бити угашени, а они ће се мјерити десетинама хиљада. Ово не укључује посљедице пада куповне моћи унутар РС изазване ефектима повећања трошкова рада на производне секторе привреде, који очекује још значајан пад броја запослених – поручили су трговци.

Због свега, Удружење трговаца РС препоручује да се не иде у реализацију приједлога за подизање минималне плате.

– Радикално подизање минималне плате у овом моменту нема јасно економско оправдање и не оставља утисак да је дио промишљене дугорочне стратегије развоја економије Републике Српске – закључили су у удружењу.

Национални доходак

Из Удружења трговаца РС поручили су да у потпуности подржавају раст плата у РС јер се тако повећава благостање заједнице, али да раст минималца мора бити заснован на расту економске продуктивности.

– РС тренутно има најмањи бруто национални доходак по глави становника у цијелој Европи, иза ФБиХ и држава попут Албаније, Србије и Македоније. Крајње је нереално замишљати да се то може промијенити преко ноћи, једном одлуком о високим платама – поручили су из Удружења трговаца.

Извор: Глас Српске