НајновијеРепублика Српска

Инцко упутио писмо НСРС: Одузмите повеље ратним злочинцима, имате три мјесеца

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко тражи од Народне скупштине Републике Српске да у року од три мјесеца пониште повеље које је НСРС додијелила особама осуђеним за ратне злочине.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић одговара да ће се о томе изјаснити руководство и шефови клубова посланика у актуелном сазиву.

Кабинет предсједника Народне скупштине Републике Српске запримио је данас, 3. фебруара 2021. године, писмо високог представника у БиХ Валентина Инцка, које је упућено предсједнику Народне скупштине и клубовима посланика, а у коме се иницира враћање повеља од одређених појединаца, које им је, 24. октобра 2016. године, додијелио Организациони одбор за обиљежавање 25 година рада Народне скупштине Републике Српске.

Ријеч је о повељама које су додијељене појединцима, институцијама и међунардним организацијама заслужнима за рад Народне скупштине Републике Српске.

Наведене повеље додијелио је Организациони одбор за обиљежавање 25. годишњице постојања и рада Народне скупштине Републике Српске, као “ад хок” тијело, које су чинили сви досадашњи предсједници Народне скупштине, руководство Деветог сазива Народне скупштине и шефови клубова посланика тог сазива.

О наведеном писму изјасниће се руководство и шефови клубова посланика у актуелном сазиву Народне скупштине Републике Српске, којима је упућено писмо високог представника, саопштено је из Кабинета предсјендика НСРС.

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко тражи од Народне скупштине Републике Српске да у року од три мјесеца пониште повеље које је НСРС додијелила особама осуђеним за ратне злочине.

Инцко у писму објашњава да се то односи на Радована Караџића, Момчила Крајишника и Биљану Плавшић, који су осуђени за ратне злочине од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију.

Инцко у писму подсјећа на недавно уклањање плоче са Студенстког дома у Палама са именом првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, што је, како наводи, био први корак у правом смјеру.

“Тиме се ствара изванредна прилика да НСРС са вама на челу настави тим путем како би показала политчку зрелост, моралну одговорност и умјереност према будућности, тиме што ћете одузети повеље с одликовањима додијељење осуђеним ратним злочинцима Караџићу, Крајишнику и Плавшићки, чиме бисте се Ви лично и институција која се налази под Вашим водством ставили на праву страну историје. Вама и НСРС дајем рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године”, навео је Инцко у писму предсједнику НСРС Недељку Чубриловићу.

Подсјетимо да је раније Инцко ултиматум дао и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику да уклони плочу с именом Радована Караџића на Студентском дому на Палама, што је и урађено када је умјесто Додика позив да се уклони “спорна” плоча упутила Караџићева кћерка, Соња Караџић Јовичевић.

Заступник СНСД-а у Представничком дому Парламента Босне и Херцеговине Сњежана Новаковић Бурсаћ коментирала је писмо које је високи представник Валентин Инцко упутио Народној скупштини Републике Српске у вези одликовања осуђених ратних злочинаца. Видно потресена казала је како је то “до сада незабиљежена пракса”.

“Док се ми бавимо популистичким коскама, поготово у Српској и Бањалуци, једна од јавних личности у БиХ је, мислим на високог представника, лијепо и експлицитно написао једну од можда најтежих квалификација послије рата наовамо гдје је комплетан српски народ квалификовао као одговорним за дешавања у протеклом рату. То је до сада незабиљежена пракса. Нисам успјела да је у довољној мјери анализирам јер је дубоко потресна за сваког од нас ко је припадник овог народа. Ми послије квалификација да смо лош народ, да нам је човјек који је освоји највише гласова упоређен с Хитлером, добијамо као трећу ствар експлицитну квалифиакцију да смо као народ колективно одговорни за нека дешавања из протеклог рата. У исто вријеме имамо замајавање по јавној сцени Српске, нећу рећи да теме нису битне, али у контексту ових дешавања оне су за мене тривијалне”, казала је Новаковић Бурсаћ.

Предсједници опозиционих партија у Српској имају јасан став по овом питању.

Тако Мирко Шаровић, предсједник СДС-а каже да високи представник не треба да се бави овиме и да је у Српској све већ јасно када се говори о пресуђеним ратним злочинцима.

“Трагично је да неко са тако одговорне позиције као што је позиција Високог представника, намеће етикету колективне одговорности једном народу, као што је то урадио Валентин Инцко у свом писму Народној скупштини Републике Српске говорећи о српском народу. Његове поруке су сличне онима које је прије пар дана упутио Бакир Изетбеговић српском народу; поруке за које се никад није извинио. Информацију смо добили малоприје, не видим зашто се тиме бави високи представник. Поновно ћемо доћи у ситуацију да се бавимо овим питањем, а то је искључиво надлежност НСРС. Инцко је до сада спавао и сада се пробудио. Ово је све сувишно, НСРС наравно то неће прихватити што он тражи. Неко ће томе аплаудирати, неко неће. Али када дођете у РС, јасно вам је какав је тамо став о томе”, казао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Добили смо и реакцију предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића.

“Високи представник се сјетио да нешто уради након четири године. То је покушај оправдања његова боравка у овој земљи. Ово је специфичан однос високог представника и владајуће коалиције у Српској. Нећу да се петљам у њихове односе, они једни друге надопуњавају и то је замајавање јавности”, навео је Бореновић.

И предсједник ДНС-а Ненад Нешић је казао да ова странка неће подржати оно што је Инзко затражио у писму наводећи да је то ствар НСРС.