ДруштвоНајновијеФоча

Имам Арифовић: Без обзира да ли је намјеран или не, напад на Алаџу узнемирио вјернике

Полиција у Фочи интензивно ради на расветљавању кривичног дјела оштећења и одзимања туђе ствари, односно оштећења минарета Алаџа џамије, саопштено је из Полицијске управе Фоча.

Полицији је јуче у 17,10 часова пријављено да је непознато лице или више њих у протеклом периоду  оштетило камени балкон на минарету Алаџа џамије у Фочи.

Из Полицијске управе Фоча су рекли да засада не могу износити више детаља, изузев да је извршен увиђај и да је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње.

Имам Алаџа џамије Фадил Арифовић каже да се прије двије ноћи чуо рафал, а да је дан након тога у свакодневном обиласку џамије уочио камење на газишту, те да је у први мах помислио да је отпало усљед временских услова, влаге и леда.

Позвао је предсједника џематског одбора Шерифа Халиловића и заједно су се попели на минарет, а пошто се оштећење налази на неприступачном мјесту помоћу лопате и огледала успјели су да га фотографишу.

„Посумњали смо да је од ватреног оружја и обавијестили смо полицију. Они су извршили увиђај и потврдили су наше сумње да се ради о метку, а када је то било не можемо са сигурношћу рећи“, каже Арифовић.

Он је навео да је минарет освијетљен ноћу, те да претпостављају да се оштећење догодило у вријеме када се чуо рафал.

Фочански имам додаје да је овај немили догађај, без обзира да ли је џамија погођена са намјером или од залуталог метка, забринуо бошњачко становништво у Фочи.

„Чињеница је да је метак погодио мунару и то нас згрожава, јер чекали смо толико дуго обнову Алаџе, која је једна од свијетлих тачака Фоче. Људи су узнемирени, јер ми њу сматрамо дијелом свога бића, све можемо трпити, али атак на њу, ако је био намјеран, је недопустив. Овом приликом бих апеловао на МУП да поведе рачуна о нелагалном аутматском оружју, којег има у Фочи“, рекао је Арифовић.

Имам је истакао да је метак могао некога погодити и да би тада штета била много већа.

„До сада нисмо имали напада на Алаџу и мене је ово изненадило. Суживот Бошњака и Срба у Фочи је на завидном нивоу. Данас ме је звао пријатељ српске националности и казао да пружа сва расположива средства да заштити Алаџу и то је мени довољно, а мислим да има још таквих људи. Алаџа је понос свих Фочака, без обзира на вјерско или национално опредељење, овдје је само битно јеси ли човјек или ниси човјек“, закључио је Арифовић.

Алаџа или у преводу Шарена џамија је национални споменик БиХ.

Изграђена је половином 16. вијека, за вријеме турске владавине, а након што је порушена у протеклом грађанском рату, њена обнова завршена је 2019. године.  

Извор: Радио Фоча