ДруштвоНајновијеФоча

Изложба плаката филмских класика подстакла носталгију

У Центру за културу и информисање у Фочи вечерас је отворена изложба Кинотеке Републике Српске „Филмови које смо гледали“, која садржи 43 филмска плаката свјетских и домаћих класика, приказиваних у југословенским биоскопима у периоду након Другог свјетског рата до почетка деведесетих година прошлог вијека.

„Валтер брани Сарајево“, „Маратонци трче почасни круг“, „Варљиво лето 68.“, „Доктор Живаго“, „Мост на ријеци Квај“, неки су од филмова чији су плакати код посјетилаца изложбе изазвали носталгију за временима када је за бископске пројекције владало неупоредиво веће интересовање.

Директор Кинотеке Српске Сњежан Лаловић истакао је да је основна улога  плаката да препоручи филм и да заинтересује публику.

„Ми смо овдје донијели плакате који су углавном сликани. Ми у нашој збирци, осим филмова, имамо око 1.500 плаката од којих је 350 дигитализовано, тако да су лако преносиви и могу се прилагодити сваком изложбеном простору“, рекао је Лаловић.

Он је подсјетио на причу о плакату за најскупљи југословенски филм „Неретва“ Вељка Булајића, а који је израдио чувени сликар Пабло Пикасо и то без хонорара, умјесто чега је добио 12 боца југословенских вина.

Лаловић је напоменуо да, осим очувања постојећег фонда и прикупљања нових филмова, Кинотека Српске припрема и два документарна филма.

„Један је о Горажданској штампарији, који због пандемије чека на реализацију већ годину. Због разноразних препрека не можемо да путујемо у Венецију и на још двије локације гдје би требало да снимимо завршне кадрове“, рекао је Лаловић.

Други документарни филм Кинотека ради заједно са Матичном библиотеком из Источног Сарајева.

„То је филм о Јени Лигтенберг, Холанђанки која је као фармацеут у рату дошла са хуманитарном помоћи и остала на Палама двије и по године. Дошла је са намјером да види какав је то народ који се тако лоше представља у западноевропској јавности, а затекла је гостопримство и народ који је, такође, патио као и сви остали народи у ратним временима“, навео је Лаловић.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић каже да је ово прва изложба филмских плаката у Фочи и почетак сарадње са Кинотеком.

„Ови дигитализовани плакати су као један времеплов који показује како се филмска умјетност мијењала из године у годину, из деценије у деценију. Видимо да плакат, као рекламна форма, увијек може имати и духовиту, шаљиву и озбиљну поруку“, рекао је Пантовић.

Након отварања изложбе, посјетицои су у биоскопу „Доли Бел“ могли да погледају дигитално рестаурисани култни југословенски филм „Национална класа“ са Драганом Николићем у главној улози. Изложба „Филмови које смо гледали“ биће отворена до уторка, 16. марта.

Извор: Радио Фоча