БиХНајновије

Изетбеговић провоцира Србију и Хрватску

Лидер СДА Бакир Изетбеговић не престаје да провоцира Србију и Хрватску.

Оптужује их да оспоравају територијални интегритет БиХ, а истовремено тражи да се КиМ, дио Србије , призна као независна држава. На те као и оптужбе да Србија дугује БиХ милијарде марака, министар унутрашњих послова те земље Александар Вулин одговара да би Изетбеговићу боље било да одговори ко је покушао да убије Александра Вучића у Поточарима 2015. године.

Бакиру Изетбеговићу није било довољно што је опасно “заоштрио” политичке односе у БиХ, оживљавајући одавно пропалу идеју о држави са једним предсједником и Владом већ је почетак Нове године искористио да упути нове “отровне” стријеле ка сусједима. Убрзо је добио одговор из Београда.

– Итекако Србија и Хрватска имају разлога да се извину за оно што су радили 90-тих година – рекао је Изетбеговић.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да Србија и Хрватска треба да плате милијарде КМ, као и да треба да се извини БиХ, Вулин је рекао да не зна да ли је Изетбеговић то сам смислио или му је неко помогао.

– Дало би се разговарати и те како о томе ко је одговоран за почетак грађанског рата у БиХ. Ако ме сјећање не вара, рат је почео тако што је убијен српски сват – рекао је Вулин.

Оптужио је Изетбеговић Београд и Загреб за милијарде марака дуга, узурпацију земљишта. Милионе евра које је Србија бесповратно дала Сребреници је обезвриједио а намјеру да са Српском гради ХЕ на Дрини, оштро напао. Смета му наводно оспоравање територијалног интегритета а када Шефик Џаферовић и Жељко Комшић траже признање Косово као независне државу, то ваљда није удар на теритојални интегритет Србије.

– Као и двојица чланова Предсједништва па и ја на крају крајева волио бих да до тога дође, због насиља од стране српске стране, то је тако свиђало се вама или не, Србија је показала да није у стању гарантовати равноправност Албанцима – навео је Изетбеговић.

О томе како косовска квази држава и међународна заједница гарантују равноправност и безбједност преосталим Србима , Изетбеговић ни ријеч није прозборио. Баш као и о покушају линча Александра Вучића, прије 5 година у Поточарима.

– Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић треба да каже ко је покушао да убије предсједника Србије Александра Вучића у Сребреници, умјесто што тражи извињење и милијарде од Србије, када планира да се извини за тај покушај убиства и да нам саопшти ко су починиоци – истакао је Вулин.

Вулин је истакао да Србија неће дозволити гашење Републике Српске која је воља народа. А вољом народа тј његових легитимних представника настала је 9. јануара , то је историјска чињеница коју не може ни одлука Уставног суда да поништи.

– Знате, 9. јануар је неуставан празник када се слави дан када су се Срби разилшли са друга два народа а знамо како су се разишли, Уставни суд је то укинуо и не треба Вучић тај дан доћи у БиХ и да вршља по БиХ – сматра Изетбеговић.

– Оваква изјава говори да Изетбеговић живи у турском вакту, да сања Калајево босанство и да мисли да су Срби султанове слуге које и данас морају да вјечно служе имену и наводној величини БиХ – каже професор Радомир Лукић и подсјећа да је Република Српска 14. децембра 1995. године заједно са ФБиХ створила БиХ.

– О судбини БиХ одлучују Република Српска и Федерација те конститутивни народи. Изетбеговићево незнање и примитивна надменост руше и такву БиХ као што је 1992. године СР БиХ срушио исламски фундмантализам и Исламска декларација његовог бабе Алије. Што је он више такав, Србу се етички, емотивно и политички све даље од БиХ – поручио је Лукић.

Раније је за нашу ТВ предсједник Федерације Маринко Чавара рекао да је хрватски народ препознао намјере СДА и Бакира Изетбеговића да под плаштом грађанске направе државу у којој би Бошњаци доминирали,а што како каже неће моћи да остваре у БиХ.

Извор: РТРС