ДруштвоНајновијеФоча

Изгорјела кућа на Златном Бору, ментално неразвијени брат и сестра на ледини

Милисав Аврам /69/ и његова сестра Миланка Аврам /63/ из Златног Бора у фочанској мјесној заједници Заваит, обоје ментално недовољно развијена лица, остали се без крова над главом, након што је њихова кућа до темеља изгорјела у ноћи између петка и суботе, 1. и 2. октобра.

У живописном селу на платоу кањона Таре, пожар је избио око поноћи и од куће је остао само пепео.

Срећом, животи су сачувани.

Малобројне комшије одмах су им притекле у помоћ, али се ништа није могло спасти, с обзиром да је кућа грађена од дрвета.

Њихова прва комшиница Роса Аврам кроз сузе прича да је око поноћи чула пуцкетање ватре и да се била уплашила да у пожару не страдају Милисав и Миланка.

„Видјела сам да средина куће гори и помислила сам да и они горе. Потрчала сам и нашла Миланку на улазним вратима, а затим и Милисава који је покушавао да угаси пожар. Миланку сам одмах одвела у своју кућу, а утом је дошло и село, али ништа нисмо успјели да спасимо, све је у трену плануло. Хвала Богу кад су само они остали, да нису овдје у пепелу“, прича Роса.

Милисав и Миланка рођени су са менталним оштећењима и  категорисани су као 85 одстотни инвалиди.

Свјесни су шта се догодило и срећни што су остали живи.

Док Милисав показује опекотину на челу и тешко разговјетним говором на згаришту покушава да објасни како је гасио пожар, његова сестра више пута понавља да се много уплашила и да је најважније да су остали живи.

Одмах након пожара у Златни Бор стигла су њихова два брата, који са породицама живе у Београду.

Брат и старатељ Милојица Аврам прича да је до прије шест дана био са њима читав мјесец и да им је обезбиједио дрва, пун замрзивач хране и све остале потрепштине за предстојећу зиму, али је ватра све уништила.

„Сада су смјештени у качари. Имају један стари лежај, који смо из куће избацили недавно када сам им купио нови и Милисав као да је знао да ће му затребати, убацио га је у качару“, каже Милојица.

Он сматра да је најбоље рјешење за Милисава и Миланку смјештај у дом, о чему ће разговарати са надлежнима у фочанском Центру за социјални рад.

Погорјелим Аврамима прве су у помоћ притекле комшије, а  да могу рачунати на подршку и осталих становника Заваита пренио им је предсједник мјесне зајенице Вукола Секуловић, који их је обишао.

У договору са њиховим старатељем, мјесна заједница ће организовати акцију најнужније помоћи.

Извор: Радио Фоча