БиХНајновије

Изгласан Приједлог закона о забрани пушења у кафићима и свим затвореним објектима у ФБиХ

У Представничком дому Парламента Федерације Босне и Херцеговине прихваћен је Приједлог Закона о контроли и ограниченој употреби дувана, дуванских производа и осталих производа за пушење.

За приједлог овог закона је гласало 63, троје је било против, а двоје је било суздржано. Приједлог закона сада иде на Дом народа Парламента ФБиХ. Овим приједлогом се предвиђа забрана пушења у свим затвореним јавним просторима, јавним скуповима, радним мјестима и у јавном превозу, те приватним аутомобилима уколико се у њима налазе малољетне особе.

Сврха овог закона је да се боље регулише употреба дуванских производа.

Помоћница федералног министра здравства Сњежана Боднарук указала је да је закон темељ за системску заштиту јавног здравља и требао би утицати на смањење трошкова здравствене заштите јер се издвајају значајна средства за лијечење болести изазване пушењем.

„Закон је рађен у складу са Оквирном конвенцијом о контроли дувана Свјетске здравствене организације и Директивом 2014/40/ЕУ Европског Парламента и Савјета од 3. априла 2014. године о усклађивању закона и других прописа држава чланица о производњи, представљању и продаји дуванских и сродних производа”, изјавила је Боднарук.

У закону је, каже, дат рок од 18 мјесеци за примјену закона, односно усклађивање с одредбама.

Казне се неће примјењивати у том периоду, а прописане су у износу од 2.000 до 5.000 КМ уколико се кафић или ресторан не придржава одредби закона о забрани пушења.