НајновијеФоча

Изведена захтјевна операција у УБ Фоча, прва у БиХ (ВИДЕО)

У Универзитетској болници Фоча изведена је операција рака желуца са директним убацивањем лијека у трбушну дупљу. Ову процедуру, ријетку у свијету, за коју фочански хирурзи кажу да је прва у БиХ, извели су у сарадњи са водећим европским хирургом у овој области Милошем Бијеловићем.

Операциона сала у Фочи - Фото: РТРС

Рак желуца једно је од најчешћих злоћудних обољења. Уз традиционално лијечење, шеста је година од када у познатим свјетским центрима примјењују процедуру – директно уношење лијека хируршким захватом.

“Лијек убија туморске ћелије, а убаци се у трбух, не иде кроз вене и крвне судове, већ преко баријере трбушне марамице. Тако не прелази дугачак пут и ефекти на тровање цијелог организма су минамални”, каже Милош Бјеловић, начелник 10. Одјељења, Прве хируршке клинике КЦ Србије.

Захтјевна операција је вишедисциплинарна, у којој уз хируршки тим учествују и интернисти-онколози. Ускоро и нове процедуре.

“Наш план је да први пут у историји ове установе почнемо с отвореним и лапараскопским операцијама на једњаку”, истакао је Ненад Лаловић, начелник Одјељења за хируршке гране Универзитетске болнице Фоча.

Од избијања пандемије у овој установи одговорили су на све изазове.

” Ми смо током 2020. имали негдје око 500 пацијената лијечених од ковида и више од 9.500 пацијената који су лијечени због других болести и хитних стања која смо били дужни да пружимо здравствену заштиту”, наглашава Радмил Марић директор Универзитетске болнице Фоча.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, болницу је одликовала Оредном заставе са сребрним вијенцем.

“Мислим да је ова здравстена установа показала колико може, колико су њени љекари способни и колико има добар здравствени систем”, додао је Марић.

Универзитетску болницу Фоча, Влада Српске, уз набавку опреме помогла је и с више од пола милиона КМ за опремање простора за лијечење обољелих од ковида-19.

Извор: РТРС