НајновијеПолитикаФоча

Иде ли начелник Вукадиновић на оптуженичку клупу?

Посљедњих дана у јавност су изнесене информације да је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић прекршио одређене законске процедуре те би се стога могао наћи на оптуженичкој клупи.

О чему се тачно ради? Да ли су ови наводи истинити? Доста тога је остало непознато, те смо успјели доћи до докумената који бацају свјетло на читав „случај”.

Посланик и одборници СДС-а су у септембру ове године, на основу Извјештаја о проведеној финансијској ревизији Општине Фоча, који је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске, послао допис Агенцији за јавне набавке БиХ наводећи повреде Закона о јавним набавкама.

У одговору Агенције за јавне набавке СДС-у, који је стигао, 17. новембра, између осталог је наведено да је „Агенција за јавне набавке (је) 2. октобра 2023. Основном суду у Фочи упутила захтјев за покретање прекршајног поступка против Милана Вукадиновића, те 26. септембра пријаву Окружном јавног тужилаштву у Требињу на надлежно поступање”.

Одговор Агенције за јавне набавке БиХ на допис посланика и одборника СДС-а

„Агенција за јавне набавке БиХ је навела да су у општини Фоча вршене набавке радова путем директног споразума на начин да се дијелио предмет набавке, што је у супротности са законом. Руководство је један те исти посао цијепало на више дијелова како би се дошло до износа испод шест хиљада КМ, све како би се могли склапати директни договори. Таквих уговора је било 17, а њихова вриједност 68 хиљада мрака“, навео је народни посланик Огњен Бодирога цитирајући извјештај Агенције за јавне набавке.

Бодирога такође напомиње да су то само неке од уочених неправилности, те да је проведено и девет поступака јавних набавки радова путем директног споразума који се односи на санацију путева у вриједности од 37 хиљада КМ, као и да је пропуст направљен приликом потписивања анекса уговора за асфалтирање пута Хум-Брштеновица.

Агенција за јавне набавке БиХ је посебно издвојила три фирме и скренула пажњу Окружном јавном тужилаштву Требиње на могућу злоупотребу службеног положаја. У питању су фирме „Симинг трејд“ д.о.о. Фоча, с.п. и з.р Младен Перишић из Фоче и „Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче.

Оно што је сигурно је да ће Агенција за јавне набавке у оквиру својих надлежности покренути прекршајни поступак против одговорног лица у општини Фоча због утврђених прекршајних радњи из члана 116. Закона о јавним набавкама.

На фотографијама у наставку можете видјети захтјев за покретање прекршајног поступка против начелника општине Фоча Вукадиновића који је Агенција за јавне набавке БиХ прослиједила Основном суду у Фочи.

На основу достављених доказа и самим тим што је Агенција утврдила неправилности одговорно лице ће бити новчано кажњено. На Тужилаштву и Суду је да се провјери евентуална злоупотреба службеног положаја од стране начелника Вукадиновића у наведеним уговорима.

Спорни уговори у којима се најчешће помињу раније наведене фирме „Симинг трејд“ д.о.о. Фоча, с.п. и з.р Младен Перишић из Фоче и „Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче у стварности се могу повезати са начелником. Општина је потписала 17 спорних уговора. Један од власника фирме „Симинг трејд“ д.о.о. је начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Фоча Оливера Елез док су остали власници њени блиски сродници. Поставља се логично питање, да ли је начелник Општине био у дослуху са начелницом одјељења све у циљу како би њена фирма добијала послове кроз директне споразуме?

Што се тиче з.р Младен Перишић из Фоче, уколико се погледа ранија активност у пословима са Општином, фирма постаје активна са почетком тренутног мандата тј. како Вукадиновић долази на позицију начелника општине. Уколико погледамо послове ове фирме које обавља са јавним и државним фирмама, од октобра 2020. године до данас од 52 посла, 45 је са Општином Фоча од којих је 27 директних споразума. Очигледно да је ова фирма била фаворит за обављање разних послова за вријеме мандата начелника Вукадиновића.

„Сигмаелектроник“ с.п. Сребренко Кунарац из Фоче је фирма која је већ дуго позната као редовни добитник послова како од Општине тако и од других републичких установа. Бројни су уступци које је власник фирме добијао од актуелног начелника мимо директних споразума, првенствено када се говори о запошљавању чланова уже породице, прво у Музеј Старе Херцеговине па након тога у локалну администрацију.

Уколико Суд установи повезаност начелника Милана Вукадиновића са додјељивањем јавних набавки наведеним фирмама, према Кривичном закону Републике Српске члан 315. злоупотреба службеног положаја и овлаштења, пријети му казна затвора од једне до пет година.

Да ли ће Милан Вукадиновић платити скупу цијену због намјештања јавних набавки својим сарадницима или ће Суд одлучити другачије остаје да видимо.

Извор: РФ/БН