ДруштвоНајновијеФоча

Зимски вашар – манифестација која одушевљава Фочаке свих генерација

Слатке и слане делиције, палачинци, кокице, пецива, бакини колачи и чоколадни сладоледи само су неки од посластица који су се нашли на јучерашњем Зимском вашару, који је у оквиру манифестације „Зима у Фочи“ организовао Дјечији вртић „Чика Јова Змај“.

Поред укусне хране и колача празничну атмосферу и зимску чаролију на Вашару употпунили су Деда Мраз, мађионичар као и маскоте Микија и Мини Маус са којима су се малишани дружили.

Грађани Фоче, они најмлађи али и нешто старији одушевљени су вашаром и укусом посластица којим су се почастили јуче. Нису изостали аплаузи за дјечије рецитације али и изведбе мађионичара, који је бројним триковима одушевио присутне.

У припремању ђаконија које су се нашле  на штандовима Дјечијег вртића велика помоћ васпитачима били су родитељи, каже Миладин Марић, један од очева који учествују на овогодишњем Вашару: „Драго нам је када родитељи могу да помогну васпитачима у припремању ове манифестације. Мајке и очеви заједно са дјецом су се укључили у спремање хране. Задовољни смо и лијепо се проводимо“.

Храм Светог Саве, ове године, први пут учествује на Зимском  вашару. На штанду Светосавског храма разни старински ситни колачи: „Припремили смо старинске суве колаче, ванилице, принцес крофне. Сви смо се потрудили да увеличамо ову манифестацију. Драго нам је што се на овај начин можемо дружити са грађанима Фоче“, рекла је  Биљана Андрић.

Пицерија Трезор посјетиоце Вашара понудила је укусним тост сендвичима, слатким палачинцима и чоколадним крофнама. Кристина Пејовић, из Пицерије Трезор, истиче да им је задовољство што могу учествовати у једној лијепој причи у којој уживају све генерације: „Жеља нам је да на овај начин уљепшамо дјетињство малишанима у Фочи, а наравно да почастимо и оне мало старије грађане“.

Због епидемије вируса корона, Зимски вашар претходне двије године није био одржан. На задовољство управе Вртића, васпитача, малишана али и родитеља Зимски вашар ове године одржава се на Градском тргу, у оквиру Манифестације „Зима у Фочи“. Директор Дјечијег вртића Слађана Владичић истиче да је за њих ово посебна активност којој се радују сви: „Родитељи су одушевљени Зимским вашаром јер и они учествују и припремају разне ђаконије. Ово је манифестација која је већ постала традиционална и заиста је посебна за све нас, припремамо је са посебном енергијом. На Зимском вашару се окупи велики број дјеце, васпитача, родитеља али и суграђана свих генерација. Ово је манифестација са које желимо да пошаљемо поруке мира, благостања и љубави“, рекла је Владичићева.

Претходних година „Зимски вашар“ одржаван је у дворишту Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“, док је ове године организован на Тргу краља Петра у сарадњи са фочанским ресторанима и пекарама, те је са проширеним асортиманом приступачнији већем броју посјетилаца.

Извор: Радио Фоча