ДруштвоНајновије

Зимске гуме: Зашто су битне и како одабрати праве

Као што се сваки тркач припрема за трку, тако се и сваки возач треба припремити за зиму. Аутомобил, као и сваки добар атлета, мора бити у најбољој форми како би се суочио са изазовима које доноси зима. А један од кључних играча у овој годишњој “трци” јесу зимске гуме.

Важност зимских гума
Зимске гуме нису само обичан дио аутомобила, оне су заправо његове “зимски ципеле”. Као што не бисте изашли на снег у сандалама, тако ни ваш ауто не би требало да излази на ледене путеве без одговарајуће опреме.

Зимске гуме су дизајниране да побољшају перформансе возила током хладних мјесеци. Ниске температуре утичу на еластичност гума, а зимске гуме су израђене од материјала који остаје флексибилан чак и на веома ниским температурама. Ово омогућава боље приањање, мањи ризик од проклизавања и краћи пут кочења.

Како одабрати праве зимске гуме
Одабир правих зимских гума није баш као бирање ципела за модну писту, али ипак захтјева пажњу. Као што не бисте носили балетанке на планинарење, тако не би требало да ставите погрешне гуме на свој ауто за зиму.

Старост гума је један од фактора на које треба обратити пажњу. Гуме старе више од пет година могу показивати знакове старења, чак и ако нису интензивно коришћене. Такође, величина гума је битна – оне морају бити одговарајуће за ваше возило.

Услови вожње и врста возила такође играју улогу у избору правих гума. Ако често возите по сњежним или леденим путевима, или ако имате теренско возило, можда ће вам бити потребне другачије врсте зимских гума него што би то био случај за градску вожњу малим аутомобилом.

Када је право вријеме за промјену гума
Промјена гума није само питање годишњих доба, већ и временских прилика. Законске регулативе прописују период коришћења зимских гума, али је важно да се возачи прилагоде и актуелним временским условима.

Аутомобилизам, као и сваки други облик спортског такмичења, захтјева припрему, стратегију и одговорно понашање. Правилна припрема аутомобила за зиму, укључујући употребу зимских гума, кључна је за безбједност свих учесника у саобраћају.

Зато нека вам аутомобил буде спреман за зимску трку, а ви будите одговорни возачи на путу током зимског периода. Јер као што сви знамо, у овој трци није битно само стићи до циља, већ стићи безбједно.

Извор: Независне