НајновијеРегион

За улазак у Србију можда и два ПЦР теста на корону

Сви они који буду намјеравали да дођу у Србију за вријеме католичког Васкрса који се обиљежава 4. априла, морају да буду спремни на то да ће за улазак у земљу важити одређене мјере при уласку у земљу. Очекује се да током тог празника, велики број људи који живе и раде у иностранству, иде у Србију.

Оно што је за сада извјесно, то је да ће сви који буду ишли у Србију морати да имају ПЦР тест, на граници би такође требало да буду тестирани, а које ће тачно мјере важити при уласку у Србију и да ли ће се тестирати и они који су вакцинисани, знаће се наредне недеље након што Кризни штаб детаљно размотри план.

Ближи се вријеме одмора почетком априла када се прославља католички Васкрс, те се очекује и долазак људи који раде у земљама западне Европе. У периоду празника велики број грађана посјети Србију, што у вријеме епидемије која још увек траје представља својеврсни ризик, што се искусило и прошле године. Шта ће прецизно од мјера важити за оне који долазе биће познато наредне недјеље.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић изјавио је да се ближи вријеме празника и да ће највјероватније велики број људи из Њемачке, Аустрије, Швајцарске ићи у Србију.

„Предложили смо, и о томе ћемо разговарати на следећој седници, да сви који долазе у нашу земљу поред негативног ПЦР теста који већ имају код себе, обаве још један тест на граници, са брзим тестовима, и то је лако. Дакле, о томе ћемо тек разговарати, јер католички Ускрс је 4. априла и мало пре тога многи ће кренути у Србију да искористе одмор. Оно што забрињава је јер многи то користе као слободу да се опусте у домовини, уместо да се понашају као што се понашају у Немачкој, Аустрији, Швајцарској… На граници ће свакако бити тестирани, али је неопходно да се понашају одговорно”, објашњава професор Тиодоровић.

Према ријечима премијерке Ане Брнабић, капацитети ПЦР тестирања биће удесетостручени у Србији, а почетком сљедеће недјеље биће донијет конкретан план о тестирању свих који улазе у Србију.

„Намјера је да повећамо капацитете, а посебно на границама како би сви који узлазе били тестирани. Тренутно правимо план како, и чим будем имала конкретне информације обавестићу јавност. Видећемо да ли ће бити о трошку државе или тих људи, као и да ли ће се правити разлика између наших и страних држављана”, навела је премијерка Брнабић.

Што се тиче вакцинисаних грађана који долазе из иностранства тек ће се разговарати, јер поставља се питање колико је протекло времена од примања друге дозе, што би опет са собом носило и неку потврду. Такође, битно је у којим условима ће се ове године славити православни Васкрс 2. маја и да ли ће бити неких ограничења. Ипак, како стручнајци објашњавају, сада је важно смањити дневни пораст новозаражених и наставити са имунизацијом. Да подсјетимо, прошле године за Васкрс на снази је био најдужи полицијски час који је трајао 84 часа, ове године тога неће бити, а да ли ће бити неких мјера биће познато у наредном периоду.

За повратак из Србије, у земље у којима живе и раде, грађанима Србије вјероватно ће бити потребан ПЦР, а можда и карантин. Сви они који буду ишли за празнике у Србију, највјероватније ће им за повратак бити потребан ПЦР тест, а да ли ће ићи у карантин, зависи од земље у коју се враћају. Примјера ради, за повратак у Немачку важило је правило ПЦР тест и карантин од пет дана, а затим поновљени ПЦР.

Извор: Блиц