ДруштвоНајновијеФоча

За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници

Суђење тринаесторици бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у Јошаници код Фоче, те на подручју Вишеграда и Чајнича заказано је за данас у Суду БиХ, објављено је на сајту ове правосудне институције.

Почетак суђења у овом предмету већ једном је одгођен због захтјева одбране за изузеће вјештака Тужилаштва БиХ.

У овом предмету оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић звани Бане, Адем Фехрић, Мустафа Пољо звани Муса, Енвер Кустура звани Пена, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

Терете се за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница, гдје је убијено 56 цивила, рањено око десет особа, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти су запаљени и уништени.

Осим тога, Буљубашић и Ахмед Сејдић оптужени су и за злочине на подручју Вишеграда и Чајнича.

У освит никољданског јутра 1993. године, припадници такозване Армије БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и палећи све пред собом, на кућном прагу, док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Десетак заселака Горње Јошанице избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач, убијана је и стока, а гдје су то стигли злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Читаве породице су страдале док су славиле крсну славу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела.

Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Угашени су животи десетогодишње Драгане Вишњић, њеног три године млађег брата Дражена и двогодишње Данке Тановић.