ДруштвоНајновијеРепублика СрпскаФоча

Зашто су лоши резултати пословања НП Сутјеска? Тјентиште – мјесто преплитања различитих интереса (ВИДЕО)

Тјентиште – природа је дала све од себе у овом дијелу Српске. Пејзажи одузимају дах, права је идила. Резултати пословања Националног парка “Сутјеска” међутим нису баш идилични. У све се, кажу позаваоци прилика, уплићу интересне групе. У том дијелу Српске многи сматрају да је Парк мјесто судара разних лобија.

Да баш не иде најбоље како би требало када је пословање у питању утврдила је Комисија Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у Влади РС која је почетком септембра дошла у Парк да утврди како се газдује.

У извјештају, између осталог, пише да су значајно смањени приходи од искоришћавања шума које чине 40 одсто укупног прихода парка. У овој години у односу на 2020. остварно је тек 8 одсто прошлогодишње добити. Што се тиче лова и риболова у првој половини године пише у извјештају прихода уопште није било.

Директор тврди да његове кривице у тако лошем резултату нема. Прст упире у раднике и каже да нису баш спремни да запну и раде, плус помиње и опструкције.

“Прошле године су усјекли чак 14 хиљада метара кубних дрвета. По тој основи је урађена пројекција за нову годину. За ову годину успјели смо да властитим снагама закључно са 30.8. усјечемо само 300 метара кубних. Екипа која има 12 стално запослених радника и пет сезонаца. Не постоје оправдања за такву врсту нерада. На ђелу је класична опструкција. Концепт је да основу тих резултата рада кроз договоре са стратешким партнером пиланом направимо програм за технолошки вишак те службе. Та служба мени апсолутно није потребна и незгодно је да национални парк, чија је основна функција очување и заштита биодиверзитета се бави експлоатацијом шуме”, рекао је за Досије Александар Ковач, директор Националног парка “Сутјеска”.

Док се не одлучи да ли служба и радници остају или не, извјештај показује да је директор смањио плате, а није смио.

“Нето плате за мјесец април, мај и јун 2021. су одлуком директора умањене за 10 одсто на плате до 1000 КМ и 20 одсто на плате преко 1000 КМ. Оваку одлуку је могао да донесе само Управни одбор јавне установе, не и директор”, наведено је у извјештају Министарства за просторно уредење, грађевинарство и екологију РС о пословању НП “Сутјеска” Тјентиште.

Ковач каже да је хтио да пробуди људе. Признаје да је то самоиницијативно урадио и након консултације са Управним одбором.

“Ја сам можда погријешио. Постоји прекршајни налог, не знам каква ће да буде санкција. Нисам то урадио да бих остварио властиту корист. То је урађено да се покаже људима да се мора плата зарадити. Плата се не може у јавним предузећима добијати. Она се мора зарадити на основу резултата рада”, истакао је Ковач за Досије.

Није извјештај само ту показао да се лоше послује. Пореска управа је послала опомене због неплаћања пореза и доприноса за мај и јун ове године, након чега слиједи блокада рачуна до потпуног измирења ових обавеза.

“На овакав начин (блокадом рачуна) је извршена и наплата пореза и доприноса за мјесеце октобар, новембар и децембар 2020. године, као и март 2021. Питање је зашто није тражен репрограм обавеза који је било могуће извршити за све обавезе настале до 31.12.2021, самим тим и наведена три мјесеца? Додатни проблем блокаде рачуна је и то што се блокирају рачуни на којима се налазе намјенска средства из иностраних пројеката која су намијењена за инвестиције у Националном парку, што додатно штети Националном парку”, наведено је у извјештају Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о пословању НП “Сутјеска” Тјентиште.

У извјештају још пише да је одређен број обавеза према добављачима створен без проведеног поступка јавне набавке.

“Добављач је испоручио само рачун без проведене процедуре јавне набавке. Код набавки чија је вриједност виша од 1000 марака, уговорни орган је дужан закључити уговор. Уговор са предузећем АС Сецуритy Зворник закључен је 6.7.2021. на износ од 49.994 КМ, након проведеног преговарачког поступка без објаве обавјештења о набавци, иако се предметна набавка требала провести путем конкурентског захтјева за достављање понуда. На основу понуде предузећа ВД Машинске инсталације, доо Сарајево за извођење радова на систему вентилације за укупан износ од 40.950 марака, извршено је плаћање аванса 19.8.2021. у износу од 5000 КМ без проведене процедуре јавне набавке и закљученог уговора”, наведено је у извјештају Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о пословању НП “Сутјеска” Тјентиште.

Службена путовања нису правдана. И то је дио којим се позабавио извјештај о пословању. Највећи дио рачуна са службених путовања нису правдана у првој половини године. С обзиром на то да је актуелни директор на функцији од маја, изгледа да је и његов претходник Дејан Павловић путовао, а то нигђе није правдао. Чак је, по извјештају, отишло више пара на путовања него раније.

“Аконтација за службена путовања у првој половини 2021. године је значајно повећана. Увидом у документацију је констатовано да се иста не правда, односно, не постоје докази о оствареним трошковима”, утврђено је извјештајем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о пословању НП “Сутјеска” Тјентиште.

Ковач тврди да то није тачно. Рачуни су у рачуноводству, а да ли су прокњижени или нису питање је, сматра, стручне службе установе коју води. Говори и да од доласка није препознат као члан тима. Тврди да је на сваком кораку имао проблема са дезинформацијама и неизвршавањем задатака.

“Долазим из приватног сектора и остварен сам. Ја немам цијену и не постоји коверта којом се ја могу купити. А, било је покушаја..”, рекао је за Досије Александар Ковач, директор Националног парка “Сутјеска”.

Каже и да је од момента када је именован у децембру прошле године био изложен разним притисцима због чега је тек у мају преузео дужност. Чини се да тада са радницима није добро почело, барем са оном групом која је послала анонимно писмо Влади Српске. Комисија која је претресала пословање је потврдила неколико радничких дописа.

“На основу дописа који су достављани у ово министарство, а који су потписни у име незадовољних радника и Синдикалне организације ЈУ Национални парк Сутјеска Тјентиште, комисија је позвала предсједника Синдиката Драгомира Дракулу који је изјавио да је Синдикална организација упутила само један захтјев, и то званично, односно, Захтјев за исплату плата и рјешавање нагомиланих проблема у ЈУ Национални парк Сутјеска Тјентиште, а за остале дописе не зна, нити их је он писао”, наведено је у извјештају Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС о пословању НП “Сутјеска” Тјентиште.

Ковач тврди да је многе проблеме и он затекао. Писао је и неколико кривичних пријава. У причи која није ни упола лијепа као природа НП “Сутјеска” има и дио који посебно привлачи пажњу.

Лов и туризам – због тога је национални парк интересантан, али није само то у питању. Врло је интересантан због близине црногорске границе, а ево и зашто.

Кријумчарење људи, дрога и цигарета – подручје националног парка плодно је за те ствари. Граница са Црном Гором у удаљеним дијеловима дубоко у шуми и на планинским врховима често је недоступна надлежним органима. Кријумчари и дилери не либе се да користе планинске стазе и шумске путеве. Ковач каже да се он не бави истрагама. Али зато помиње двије криминалне групе.

“Једна је девастирала ресурс националног парка, а друга је у спрези са појединцима из институција Републике Српске које је сигурно дезавуисала и представила лажну слику о стварној ситуацији овђе. И омогућавала транзит преко националног парка који граничи са Србијом, Црном Гором, Хрватском ка територији Републике Српске и БИХ, како људи тако и разних врста роба. Највећи проблем је био тај што сам увео спољни прстен обезбјеђења. Сувише је велики појас и директни су упади на терирторију, а Зеленгора је територија са које се може изаћи на једанаест страна”, рекао је за Досије Александар Ковач, директор Националног парка “Сутјеска”..

Колико страна и интереса се укршта на територији националног парка? Многи у Фочи мисле да је више интересних група “бацило око” на Сутјеску што и не чуди – сматрају познаваоци прилика. Информације до којих смо дошли показују да ловни, турички и други пројекти могу да буду врло уносни. Лобија има, каже Ковач, почевши од шумарског. Парк су каже девастирала сва претходна руководства од рата до данас.

Многи упиру прстом и на бивше руководство. Доводе у питање одлуке и потезе бившег директора.

“Мојих шест мјесеци у Националном парку довољно говоре да сам поднио извјештај Комисији и уочио да постоје двије организоване групе. Једна користи ресурс Националног парка који је девастиран. Вриједност парка је непроцјењива и не може се уништити, али је ово све срамота. Није Дејан Павловић крив за то све, него је то процес који траје од рата до данас”, рекао је Ковач за Досије.

Судећи по томе шта још пише у извјештају о пословању и причама које круже тим дијелом Српске шта се све радило у Парку процеса би тек могло да буде. Оних судских, врло је могуће, највише.

Извор: АТВ