НајновијеРепублика Српска

Захваљући инфлацији рекордни приходи од пореза у Српској

Пореска управа Републике Српске у првом кварталу ове године на рачун јавних прихода прикупила је 924,7 милиона КМ, што је за 170,7 милиона КМ или 23 одсто више него у истом периоду лани.

Раст прихода у свим сегментима је значајно настављен, посебно по основу доприноса и пореза на доходак и добит, те је дошло и до повећања привредне активности, као и повећања плата и броја запослених, што је на рекордном нивоу, саопштено је из Пореске управе.

У прва три мјесеца наплаћени су доприноси од 530 милиона КМ, што је за 85,5 милиона КМ или 19 одсто више него у истом периоду лани, при чему је наплата доприноса за Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ већа за 22 одсто, за Завод за запошљавање за 19 одсто, за Фонд дјечје заштите 20 одсто, те за Фонд здравственог осигурања за 14 одсто.

У првом кварталу ове године наплаћено је и 260,1 милиона КМ директних пореза, што је за 65,9 милиона КМ или 34 одсто више него у истом периоду лани.

Највећи раст је остварен код пореза на добит чијом наплатом је прикупљено 168 милиона КМ, што је за 38,2 милиона КМ или 29 одсто више него у периоду јануар-март 2022. године.

“Веома значајан раст наплате код директних пореза биљежи и порез на доходак, који је наплаћен у износу од око 85,2 милиона КМ, што је за 27 милиона КМ или 47 процената више у односу на упоредни период, а што је директан индикатор раста броја запослених, већих плата, али и раста привредне активности”, наводи се у саопштењу.

У првом кварталу ове године забиљежен је и раст наплате прихода по основу пореза на непокретности за 15 одсто у односу исти период 2022.

Код осталих јавних прихода, у прва три мјесеца наплаћено је 134,6 милиона КМ, што је за 19,3 милиона КМ или 17 одсто више у односу на исти период 2022. године.

Настављен је раст наплате по основу казни и накнада за приређивање игара на срећу од девет, односно 33 процента, док је наплата такси и накнада већа за један одсто, а прихода по основу концесионих накнада за више од 10 милиона КМ.

У марту наплата је износила чак 412,1 милиона КМ, што је за око 87 милиона КМ или 27 процената више него у истом мјесецу прошле године, при чему је наплата директних пореза већа за 40 одсто, доприноса за 18 одсто, а осталих јавних прихода за 23 процента.

Извор: Капитал