БиХНајновије

ЕУ даје БиХ 85 милиона евра да испуни обавезе

Шеф Делегације Европске уније и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Јоханн Саттлер, заједно с аустријском амбасадорицом Улрике Хартманн, њемачком амбасадорицом Маргрет Уеббер и италијанским амбасадором Ницолом Минасијем састао се данас с министром безбједности БиХ Селмом Цикотићем.

Разговарали су о хитним рјешењима за изузетно забрињавајућу миграцијску ситуацију у Унско-санском кантону, посебно на подручју кампа “Липа”, преноси Анадолу Агенцy (АА).

– Ситуација је потпуно неприхватљива. Животи и основна људска права неколико стотина људи озбиљно су угрожени. Босна и Херцеговина је потписница међународних инструмената за људска права и мора испунити своје обавезе, као земља која тежи чланству у ЕУ – изјавио је амбасадор Саттлер.

Наведено је да је ангажовање Оружаних снага БиХ, које су обезбиједиле неопходне шаторе за привремено склониште миграната, био пријеко потребан корак.

Међутим, сматрају да власти морају хитно дјеловати, посебно у осигуравању прикључака за воду и електричну енергију на локалитету привременог кампа. Основни животни услови требају увијек бити обезбјеђени.

Дугорочније рјешење је и даље потребно. Амбасадори су позвали власти да што прије обезбједе потпуно опремљен камп на првобитној локацији у “Липи”.

Амбасадори су такође истакли да је доступна финансијска подршка коју су обезбиједили.

Амбасадори су поновили потребу за очувањем владавине права у Босни и Херцеговини поштовање одлуке Савјета министара о поновном отварању кампа “Бира” све док “Липа” не буде у потпуности опремљена за смјештај миграната. Додатне хитне опције такође би требале бити размотрене.

Амбасадори су такође препознали да би одрживо рјешење морало укључивати равномјернију расподјелу миграната широм земље на основу заједничке одговорности и обезбјеђивања достојанствених животних услова за мигранте, с једне стране, и безбједности грађана БиХ с друге стране.

ЕУ пружа значајну подршку у износу од 85,5 милиона евра како би помогла БиХ да испуни своје хуманитарне одговорности и пружи помоћ мигрантима и избјеглицама у земљи.

Извор: Фактор