ДруштвоНајновијеФоча

Др Ерић у Катару ниже успјехе: У Босни нисам видио перспективу за себе и своју породицу

Празници, рођендани и други важни датуми у породици Ерић из Фоче већ три године прослављају се 4.700 километара далеко од родног града. Судбина, стање у БиХ, али и знање и резултати, познатог хирурга, др. Дражана Ерића 2018. године смјестили су у Катар, гдје је дио тима највеће приватне клинике „Ал Емади“ у Дохи и, заједно с њима, ниже успјехе.

Бројни подвизи

Један од најбољих младих пластичних хирурга из БиХ у фочанској болници правио је праве подвиге изводећи и најкомпликованије хируршке захвате попут реплантација дијела шаке, прста, реконструкције тешких повреда. Прије више од три године прихватио је понуду која се не одбија, а након шест мјесеци придружили су му се супруга и дјеца.

„У Дохи живи већ једна заједница људи из БиХ, али и цијеле бивше Југославије. Имамо доста успјешних љекара, архитеката, јер се Доха гради за Свјетско првенство у фудбалу. С њима се углавном дружимо, ту смо се адаптирали и навикли, па се осјећамо приближно као код куће”, каже Ерић.

Подсјећа да су разлози због којих је напустио БиХ слични као и у стотинама хиљада сличних прича. Често то није материјални статус, већ могућност напредовања, па и опремљеност здравствених установа.

„Одлучио сам се за одлазак јер у Босни нисам видио даљњу перспективу за себе, али ни своју породицу. Ситуација политички није била стабилна, а сад је још више угрожена, ако се тако настави – а хоће, јер за оволико се ништа промијенило није – онда ће још више младих људи напуштати земљу. Проблем је што одлазе људи који су квалификовани, факултетски образовани, заједно с породицама. Ми смо у Босни добро живјели, али разлог није економски, већ несигурност, нестабилност, неперспективност”, појашњава др Ерић.

Фабрике и фарме

У Катар је продрла турска кухиња, одговара на наше питање како живи без босанских специјалитета, а у близини су и грчки, ресторани из Либана, европски, медитерански.

„Након блокаде Катара у јуну 2017. држава се окренула властитој производњи па имају фабрике млијека и млијечних производа. Имају и своје фарме, пољопривредна добра. У пустињи то раде тако што наводњавају и праве стакленике, тако да производе све врсте воћа и поврћа. Блокада је окончана, али направљен је велики искорак”, истиче Ерић, којем је хумус најдраже јело на новој адреси.

Божић у Грчкој цркви

Велики хришћански празник Ерић је дочекао у грчкој православној цркви, у посебном комплексу у којем се сусрећу људи свих великих свјетских религија. Присуствовао је и обреду паљења бадњака који је предводио владика катарски.

„Катарски емир дао је велики посјед да се направи религијски комплекс. У њему су све цркве, од православних, католичких, англиканских, протестантских… Православци имају грчку православну цркву и ту се обиљежавају Божић и остали вјерски обреди и празници”, каже он.

Извор: Аваз