ДруштвоНајновијеФоча

Друга фаза серолошког испитивања односиће се на вакцинацију

Друга фаза серолошких испитивања у Републици Српској, која би требало да започне крајем марта или почетком априла обухватиће између 4.000 и 5.000 испитаника, а једно од кључних питања у упитнику биће да ли су грађани вакцинисани против вируса корона и којом вакцином, истакао је декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић.

Бокоњић је подсјетио да је у првој фази националне Студије серопреваленције инфекције ковид 19 у популацији Српске утврђено да је антитијела развило око 35 одсто испитаног становништва, док је трећина од њих имала тежу клиничку слику.

„Имајући у виду чињеницу да већ почиње вакцинација против вируса корона, друга фаза испитивања даће нове одговоре и ријешити неке непознанице у вези са ковидом 19”, рекао је Бокоњић за Глас Српске.

Према његовим ријечима, једно од питања у упитнику који испуњавају грађани који ће насумичним одабиром бити изабрани за тестирање јесте да ли су примили вакцину против вируса корона, ако јесу, када и коју вакцину су примили.

Бокоњић је напоменуо да је у у првој фази испитивања више од половине испитаника навело да би примили вакцину против короне, те да је сматрају веома важном у заустављању пандемије.

Он сматра да ће веома значајан податак бити да ли се неко од испитаника који су вакцинисани заразио након имунизације.

„Биће веома важно увидјети да ли је било могуће заразити се након вакцинације, на који начин је дошло до тога и евентуално да правимо нека поређења у зависности од тога коју вакцину су примили. На овај начин ће се показати и ефикасност вакцинације”, истакао је Бокоњић.

Бокоњић је додао да су високошколске установе спремне да наставе ову студију, али да чекају да им Свјетска здравствена организација достави антитијела неопходна за рад.

У другој фази испитивања, као и током прве која је почела у новембру прошле године, учествују Медицински факултет из Фоче, Медицински факултет из Бањалуке и Институт за јавно здравство.

Извор: СРНА