ДруштвоНајновијеФоча

„Дринска авантура“: Млади указали на еколошке проблеме

Манифестација „Дринска авантура“ окупила је у Фочи младе из ове локалне заједнице, Устиколине и Горажда. На округлом столу о теми „Дрина нас спаја“ млади су указали на еколошке проблеме у сливу ријеке Дрине, а размијењена су мишљења о начинима заштите животне средине.

Дивље депоније на обалама ријека и недовољно развијена еколошка свијест грађана истакнути су као главни проблеми који утичу на животну средину.

„Највећи проблем је одлагање смећа на обалама ријека. Код људи није довољно развијена свијест да након боравка на излетиштима поред ријеке не остављају смеће. Већина их смеће оставља или пали на обали, умјесто да отпад баце у контејнер”, рекао је Кемал Шаховић из Устиколине.

За очување животне средине битно је указивати на еколошке проблеме и о њима говорити гласно, сматра Ђенис Ћулан, из неформалнe група грађана „Спасимо Дрину“, која је у Горажду успјела да спријечи наставак нелегалне градње обалоутврда на Дрини.

„Наша порука је да је грађански активизам врло битан. Ништа не бисмо добили да смо ћутали, али смо организовали протестне шетње у којима је било до 2000 људи. Тако смо показали да можемо да зауставимо нелегалне процесе и надамо се да ће то и други препознати и водити се нашим примјером”, рекао је Ћулан.

У Омладинском покрету Фоча, који је организатор скупа, наводе да највећи проблем представљају неодгворони појединци који немају довољно развијену свијест о важности очувања животне средине.

„Згрожени смо колико дивљих депонија постоји. Сваке године се трудимо да дивље депоније чистимо и указујемо на еколошке проблеме. У оквиру „Дринске авантуре“ ове године смо у насељу Миљевина поставили два контејнера за отпад, а на дивљим депонијама еколошке поруке да треба чувати животну околину, те да ту отпаду није мјесто”, рекао је предсједник Омладинског покрета Младен Мандић.

Очувана животна средина, чисте ријеке и планински предјели, од велике важности су и за развој туризма. У заштиту природних богастава сви требају да се укључе, каже Горан Милић, стручни сарадник у Туристичкој организацији општине Фоча.

„Заштита и ширење свијести о значају животне средине не треба да буде посао само Туристичке организације, већ требају да се укључе сви сегменти друштва. Овакве манифестације много значе за унапређење еколошке свијести, што ће помоћи очувању туристичких потенцијала и туризму као озбиљној привредној грани у општини Фоча”, рекао је Милић.

Развој туризма и велики број туриста на ријекама у Фочи доводи и до веће количине отпада. Да би заштили и очували Тару, једну од најчистијих ријека у Европи туристички радници свакодневно апелују – Не бацајте отпад у ријеку.

„Пред почетак рафтинг тура госте упозоравамо да отпад не бацају у ријеку и поред пута, већ да га одлажу на мјеста која су за то предвиђена”, рекао руководилац Аутдор ресорта „Тара спорт“ Игор Паповић.

За учеснике округлог стола организован је рафтинг Таром, а „Дринска авантура“ биће настављена у недјељу, 25. јула, 18 километара дугом регатом од Аутдор ресорта „Тара спорт“ до Аква парка „Ушће“.

Манифестацију су подржали Општина Фоча, Туристичка организација општине Фоча и УСАИД-ов пројекат ПРО-Будућност који хуманитарна организација Католички сервис помоћи (ЦРС) проводи са Каритасом, Институтом за развој младих КУЛТ, Форумом грађана Тузла, Хелсиншким парламентом Бањалука  и Међурелигијским вијећем у БиХ.

Извор: Радио Фоча