БиХНајновије

Додатно понижење јошаничких жртава – оптужени за ратни злочин на функцијама

Потврђивање у Надзорни одбор фирме намјенске индустрије „Гинекс” Ферида Буљубашића и Ахмета Сејдића, оптужених за ратни злочин над Србима у Јошаници, представља додатно понижење јошаничких жртава, указао је в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

Нуждић је подсјетио да су јошаничке жртве већ понижене, будући да се дуже од 30 година чекало на подизање оптужнице, а потом и на комплетну фарсу око оптужнице.

„Сада је додатно понижење да су оптужени за убиство дјеце жена и стараца у Јошаници код Фоче добили награду – да буду чланови Надзорног одбора у намјенској индустрији”, изјавио је Нуждић за Срну.

Он је указао да се оптужени за убиства српских цивила слободно шетају и још бивају и награђени, те нагласио да случај са Буљубашићем и Сејдићем није једини такав случај. Нуждић је упитао да ли се овим шаље порука Србима да су грађани другог реда и каква је ово земља у којој су српске жртве константно понижене?

„Гдје ми то живимо кад нико од бошњачке јавности не осуди члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, који је жртве из Јошанице назвао агресорима или изјаве Дениса Бећировића који Атифа Дудаковића назива херојем?!”, запитао се Нуждић.

Он је истакао да земља у којој одлуке доноси ОХР и у којој суде стране судије – не може бити ништа друго до протекторат.

„Треба по ко зна који пут поновити истину, а то је да су Република Српска и њене институције једини гарант опстанка Срба на овим просторима”, нагласио је нуждић.

Подсјећамо да је злочин у Јошаници почињен на Никољдан, 19. децембра 1992. године, када је на монструозан начин убијено 56 Срба, међу којима 23 жене и троје дјеце.

Оптужница за овај злочин је потврђена након перипетија које су је пратиле против Буљубашића, Сејдића и још 11 лица.

Извор: СРНА