ДруштвоНајновијеФоча

Договорена велика акција чишћења општине, за викенд садња бијелог јасена

Локална управа са омладинским и удружењима грађана који се баве заштитом животне средине покренуће велику еколошку акцију чишћења и уређења свих дијелова општине Фоча, речено је на састанку начелника општине Фоча Милана Вукадиновића са представницима ових организација. Договорена је и садња 100 садница дрвећа у оквиру акције „Посади свој хлад“.

Прве саднице бијелог јасена биће засађене за викенд, након чега ће почети већа акција уклањања отпада на подручју општине Фоча.

„Састанак сам сазвао како бисмо договорили акцију чишћења општине, ријечних корита, излетишта и да пошаљемо поруку да се овдје може направити позитивна и добра прича. Кренули смо са прањем улица у градским и приградским насељима, а покренућемо и велику акцију уређења корита Ћехотине”, рекао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

У Омладинском покрету Фоча који је задужен за садњу бијелог јасена истичу да ће саднице бити засађене уз обале ријеке Ћехотине и у насељима Миљевина, Брод на Дрини и Драгочава.

„Дуги низ година учествујемо у еколошким активностима и шаљемо поруке о важности очувања околине. Драго нам је да је начелник општине окупио све организације које имају исти циљ, а које су у ранијем периоду имале засебне активности. Желимо да пошаљемо поруку да заједно можемо да урадимо много и најбоље за локалну заједницу. За викенд ћемо кренути са акцијом „Посади свој хлад“, сљедећег викенда је чишћење корита ријеке Ћехотине, а затим планирамо сваке седмице до љета да имамо неку еколошку активност”, рекао је предсједник Омладинског покрета Фоча Младен Мандић.

На подручју насеља Миљевина носилац еколошких активности биће недавно основано Удружење грађана „Миљевина“.

„Добићемо саднице које ћемо заједно са омладином из Миљевине највјероватније у суботу засадити. Много нам значи подршка Општине, јер је Миљевина годинама била запостављена”, рекао је предсједник Удружења Ранко Елез.

Уз омладину допринос очувању животне средине и подизању еколошке свијести пружиће и фочанско Спортско-риболовно друштво „Младица“.

„Прошле године планирали смо акцију чишћења корита ријека, али нас је пандемија вируса корона успорила у активностима. Захваљујући данашњем састанку у сарадњи са Општином и осталим удружењима потрудићемо се да очистимо обале и корита ријека. Желимо свима да скренемо пажњу да требамо да водимо рачуна о нашој околини, прво лично ми, па затим комунална полиција и остале институције”, рекао је члан Друштва Миљан Малиш.

Из Удружења грађана „Бјелава“ упозоравају да је важно да грађани препознају значај заштите животне средине и да за собом не остављају отпад, како се ружне слике не би понављале.

„Удружење Бјелава у сарадњи са Општином почело је чишћење обала ријеке Ћехотине, а сад је договорена и садња дрвећа. Наставићемо чишћење кад временски услови буду дозвољавали. Важно нам је да пошаљемо поруку да смо сви јединствени и да желимо да имамо здраву животну околину, јер ако не подигнемо еколошку свијест једним чишћењем ништа нисмо урадили”, рекао је предсједник Удружења Јован Дракул.

На еколошки проблем у Фочи међу првима указао је Љубомир Тодовић, који је раније самоиницијативно у насељу Драгочава прикупио око 300 врећа смећа са обале Ћехотине.

„Надам се да ће договорена акција имати велики одзив и да ће у будуће бити стална. Не само овог прољећа, већ сваке године. Да подигнемо еколошку свијест грађана и да не загађујемо природу”, рекао је Тодовић.

Учесници скупа позвали су грађане да им се придруже и својим ангажовањем допринесу љепшем изгледу Фоче.

Извор: Радио Фоча