ДруштвоНајновијеФоча

Директор ХЕ „Бистрица” Дејан Павловић купује Шкоду Суперб

Још 2019. године делегација Републике Српске, састављена од премијера Радована Вишковића, министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петра Ђокића и директора Електропривреде Републике Српске Луке Петровића, из Пекинга је донијела уговор о изградњи три хидроцентрале на ријеци Бистрици.

Предузеће ХЕ „Бистрица” постоји, али не и саме хидроцентрале. Такође, постоји и минус, тј. дуг који закључно са прошлом годином износи 383.058 КМ. Иако запослени у том предузећу немају шта да раде, потребан им је аутомобил, а у тендеру је „нацртана” „Шкода Суперб“ коју ће грађани платити до 46.800 КМ.

Дејан Павловић, вршилац дужности директора предузећа ХЕ „Бистрица”, у тендеру је навео да возило може бити ново или половно.

Прецизно тражене техничке спецификације откриле су о којем аутомобилу се ради:

  • Возило мора да буде дужине минимум 4.860 милиметара, „Шкода Суперб“ је дужине 4.861 милиметар;
  • Тражени међуосовински размак је 2.840 милиметара, „Шкодин“ је 2.841 милиметар;
  • Минимална запремина мотора мора да буде 1.960 центиметара кубних, „Шкода Суперб“ има 1.968;
  • Снага мотора у распону од 110 – 130 киловата, а „Шкода“ је снаге 112 киловата;

„Шкода Суперб“ има четворо врата, што је Павловић такође тражио у тендеру, а посебно је занимљива запремина пртљажника која мора бити минимално 625 литара, а управо овај модел возила има баш такав гепек.

Све ове карактеристике наведене су у „Шкодином“ приручнику, а Павловић је у тендерској документацији преписао из приручника да тражи „звучно и визуелно упозорење на невезани појас за предња сједишта, укључујући приказ стања завезаности свих путника”.

У моменту када понуђач буде изабран, аутомобил (произведен 2018. године) мора да се налази на територији Босне и Херцеговине, иако му је остављен рок од 30 дана за испоруку. Павловић је још затражио да возило буде црне боје.

Осим што са стотинама хиљада марака учествује у пројекту укупно тешком 22.000.705 КМ, јавно предузеће ХЕ „Бистрица” са пет запослених и огромним губитком, услуге репрезентације плаћа 7.020 КМ фирми „Monte Cristo“, а услуге рекламирања 6.435 КМ фирми „Нова Група“.

Портал „Capital“ је почетком септембра писао да је предузеће ХЕ „Бистрица“ само скупи папир од 21 милион КМ. Пројекат и даље постоји само на папиру, а предузеће које има концесију на ове објекте гомила губитке јер нема шта да ради.

Разлог свему томе је што „Електропривреда Републике Српске“, којом руководи Лука Петровић, не може да пронађе новац за овај пројекат. Уговором потписаним са кинеском компанијом “Avic” вриједност пројекта је 102,84 милиона евра.

Крајем марта ове године Петровић је тендером тражио банку која ће му дати кредит од 68,7 милиона евра, али му није стигла ниједна понуда. Нудила се једна кинеска банка, али није успјела да се усклади са Законом о јавним набавкама Босне и Херцеговине па је поступак поништен.

Лука Петровић још тражи новац, а предузеће ХЕ „Бистрица” гомила обавезе и губитке. План пословања, наводи „Capital“, показује да ни у ближој будућности руководство нема намјеру да се претјерано позабави тим проблемом.

Заправо, план им је да у 2021. и 2022. години направе губитак од 678.000 КМ.

Бахатост брине акционаре ХЕ „Дрина“, који сумњају у оправданости финансијског исцрпљивања предузећа, поготово након што је прошле године завршена докапитализација ХЕ „Бистрица“ од 4,1 милион КМ. Тиме је основни капитал повећан са 10,2 на 14,3 милиона КМ.

Иначе, ово предузеће је Републици Српској за 21 милион марака продао власник фирме „Калдера” из Лакташа Миленко Чичић, иначе привредник који је осуђен за утају пореза. Република Српска је то исто предузеће, прије 13 година, продала Чичићу за 6,8 милиона марака.

Тренутно „Калдера“ се налази у власништву фирме „Проинтер“.

Извор: Журнал