ДруштвоНајновијеФоча

ДЗ Фоча: Сљедеће седмице тродневна вакцинација без заказивања

Дом здравља Фоча сљедеће седмице организује вакцинацију против вируса корона без претходног заказивања. Грађанима ће на располагању бити прва доза кинеске вакцине „синофарм“.

Имунизација грађана старијих од 18 година обављаће се на вакциналном пункту у Спортској дворани од понедјељка, 2. августа до сриједе, 4. августа, у периоду од 8.30 до 14.00 часова.

Директор фочанског Дома здравља Мирослав Ристановић истакао је да ова здравствена установа располаже довољним бројем вакцина и апеловао на грађане да се одазову у што већем броју како би повећали проценат вакцинисаности на подручју Фоче.

„Тренутно имамо другу компоненту „свутњика ве“ и вакцину „синофарм“. Сви који желе да приме неку другу врсту вакцине траба да се јаве породичном љекару, да се закажу, како би по списку требовали вакцине за даље”, рекао је Ристановић

Он је указао на важност вакцинације, посебно младих од 18 до 30 година старости.

„То је популација која остварује највише контаката. Позивам омладину да се вакцинише и да искористимо овај период повољне епидемиолошке ситуације. Видимо да се стање у региону усложњава, да расте број позитивних. Ми очекујемо да ће се то десити и код нас, можда до септембра. Вакцине су безбједне и до сад нисмо имали ниједну тежу нежељену реакцију”, рекао је Ристановић.

У Дому здравља задовољни су досадашњим одзивом за вакцинацију. Вакцину против вируса корона примило је око 30 одсто грађана.

„На подручју општине Фоча првом компонентом вакцинисано је 4.760 грађана, док су обје дозе примиле 2.263 особе. То је релативно добар одзив, али проценат вакцинисаности морамо повећати на 50 одсто. Нажалост, немамо податак о броју вакцинисаних Фочака у Србији и њих позивам да породичном љекару доставе потврду о вакцинацији, како бисмо ажурирали податке о тачном броју вакцинисаних”, рекао је Ристановић.

У Дому здравља Фоча данас и сутра биће организована ревакцинација другом дозом руске вакцине „спутњик ве“.

Извор: Радио Фоча