БиХНајновије

Детаљи трагедије: Прозор био отворен, агрегат радио

У Градској мртвачници Бијели Бријег у Мостару данас ће почети обдукција тијела трагично страдалих дјевојака и младића из Посушја, који су пронађени мртви на новогодишње јутро у викендици у мјесту Трибистово код Посушја.

Обдукција ће, како преносе медији, највјероватније почети иза 11 сати, с обзиром на то да се чекају резултати тестова на корона вирус.

Др. Дражен Дамјанук, специјалиста судске медицине потврдио је за „Аваз“ да су га ангажовали из Тужилаштва Западнохерцеговачког кантона, а обдукција ће се радити данас и сутра.

Од свих преминулих су одмах након увиђаја узети узорци крви и урина, који су послани на анализу и што ће, уз обдукцијски налаз у коначници и расвијетлити ову незапамћену трагедију, односно, открити тачан узрок смрти.

У МУП-у Западнохерцеговачког кантона и у Тужилаштву ЗХК су “Авазу” казали да за сада све указује на то да је смрт наступила усљед испуштања отровних плинова из агрегата, који се налазио у помоћној просторији викендице у којој су новогодишњу ноћ прослављали Иван Миличевић, Стипе Ромић, Мирела Резо, Жана Павковић, Миа Солдо, Стипе Павковић, Марија Павковић и Стјепан Јукић, сви рођени 2001. године.

Агрегат помоћу којег су се гријали, како преноси овај портал, налазио се у просторији са сјеверне стране викендице, односно, остави. У тој остави су једна врата била затворена, а друга одшкринута, док се прозор налазио тачно прекопута просторије у којој су се налазили дјевојке и младићи.

Током увиђаја је утврђено да је тај прозор био отворен напола те су, највјероватније, на тај начин испушни плинови, конкретно, угљични моноксид, и угушили осморо младих.

Из полиције је речено да „плински топ“ који се користи за загријавање, није пронађен уз агрегат како се то износило у медијима.

Осмеро младића и дјевојака је прослављало Нову годину заједно са још шест другара, који су након забаве, у четири сата ујутро, прешли у сусједну викедницу на спавање. Један од младића из сусједне викендице их је, нажалост, јуче ујутро у 10 сати и пронашао мртве.

Након што се нису одговарали на позиве нити се одазивали на лупање на вратима , он је разбио стакло на прозору и ушао у викендицу гдје је затекао стравичан призор.

Извор: БН/Аваз