НајновијеРепублика Српска

Да ли је живот у Републици Српској могућ са минималцем?

Минимална плата у Републици Српској износи 520 КМ, а у Савезу синдиката РС инсистирали су да се повећа на 550 КМ. Послодавци су то одбили, због чега је Влада Републике Српске одлучила да загарантовани минималац остане непромијењен. Ако се не буде водило рачуна о радницима многи послодавци ће морати да се забрину кад се границе отворе, упозоравају из Синдиката.

Животни стандард већине радника одавно је на незавидном нивоу. Најнижа загарантована плата износи 520 КМ, а када се узму у обзир трошкови живота тешко да се тај износ може назвати било каквом зарадом.

Минимална плата је својим износом прешла 55 одсто просјечне плате. Међутим, тренутна ситуација изазвана пандемијом вируса корона показала је да то мора бити више, а препорука Европске комисије је да износи најмање 60 посто просјечне плате, каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката РС.

За послодавце било какво повећање најниже плате за сада је неприхватљиво.

“Разлози за то леже у чињеници да је пандемија озбиљно погодила привреду РС тако да у овом тренутку сматрамо да је апсолутно адекватно да износ најниже плате остане на нивоу из 2020. године”, каже Саша Аћић из Уније удружења послодаваца РС.

Најнижу плату у РС требало би да прима између 17 хиљада и 21 хиљаду од укупног броја радника, каже Ранка Мишић.

У пракси се дешава, каже она, да овај износ осим НК радника примају и лица са високом стручном спремом, што показује да не постоји искрена намјера да се држава обрачуна са сивом економијом. С друге стране, послодавци тврде:

“Примјеном закона о подстицајима у привреди је озбиљно сведен на најмању могућу мјеру број оних који примају најнижу плату у РС”.

Савез синдиката је, након уочених мањкавости на које је упозоравао, покренуо иницијативу измјена закона о раду.

“Оно што смо тражили, а Влада прихватила налази се и у трогодишњем програму економских реформи да се коначно уреди систем плате у РС, да имамо јасно дефинисану зараду, да не постоји дискриминација да неко најнижу плату у јавном сектору прима 550 КМ, а у приватном 520 КМ. То није фер”, каже Мишићева.

Све једном мора да стане па тако и ова пандемија, каже Мишићева и поручује да ће многи послодавци морати да се забрину кад се границе отворе.