КултураНајновије

“Дара из Јасеновца” у САД: Сузе на пројекцијама

Филм “Дара из Јасеновца”, режисера Предрага Гаге Антонијевића, толико је потресан да је послије њега тешко било шта рећи, али је добро што је снимљен да га људи виде и да се они који до сада нису знали упознају о ономе што су преживјели Срби у Јасеновцу и другим усташким логорима, рекла је директор Српског филмског фестивала Чикаго Славица Петровић.

У чикашком Лендмарк центру нису сви на сједиштима дочекали крај двочасовне екранизације потресне истините приче из злогласног логора НДХ, неки су у сузама напустили салу.

Они који су остали стезали су зубе, а у мраку биоскопа смјењивали су се јецаји и уздаси.

Утисак који је српски кандидат за Оскара режисера Предрага Гаге Антонијевића оставио на публику најбоље се могао видјети када су се попалила свјетла након пројекције. Једни су обамрли сједили на својим мјестима, други журно, с марамицама и маскама у рукама, журили ка излазу, док већина није била у стању да да било какав коментар, преноси “Serbian Times”.

Коментаришући критике у појединим америчким медијима, попут “Variety” и “Los Angeles Times”, Петровићева је навела да је очигледно ријеч о нечијим интересима, јер језик којим су писане те рецензије није језик филмске критике, већ језик политике.

Она је сигурна да ће овај филм оставити траг и бити свједочанство које ће помоћи да се неке ствари отргну од заборава и заувијек памте.

Свјетска премијера филма “Дара из Јасеновца” одржана је у девет америчких градова.

Осим у Чикагу, филм се налази на биоскопском репертоару у Даласу, Финиксу, Милвокију, Мајамију, Хјустону, Атланти, Денверу и Вест Палм Бичу.

Филм “Дара из Јасеновца” аутора Предрага Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске дјевојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награду Оскар.

Извор: СРНА