ДруштвоНајновијеФоча

Дан РВИ: Побољшати здравствену заштиту и ускладити инвалиднине са растом плата

Са централног обиљежавања Дана ратних војних инвалида Републике Српске, које је одржано јуче у Фочи, поручено је да су побољшање система здравствене заштите и усклађивање инвалиднина са растом плата, два основна проблема које је потребно ријешити да би се побољшао положај ове борачке категорије.

Предсједник Савеза РВИ Српске Драган Врховац рекао је новинарима да је ова категорија у све тежем положају, а да је највећи проблем здравствена заштита и погоршано здравље инвалида.

„Завршетком рата у Републици Српској је било око 45 хиљада ратних војних инвалида, а данас их је 30.176, гдје је то нестало 15 хиљада- умрли и изгубили права. Сваке године све их већи број умире“, рекао је Врховац.

Он је похвалио добру сарадњу општинског Удружења РВИ у Фочи са локалном управом и начелником општине Миланом Вукадиновићем.

„То је добро да се цијене и поштују ратни војни инвалиди. Ми увијек кажемо, помозите нам колико можете, не тражимо милостињу, а ако неко неће, не може или не жели да нам помогне, немојте нам сметати, ми ћемо се сналазити како знамо и умијемо“, рекао је Врховац.

Предсједник Савеза РВИ је изразио задовољство што су данашњој свечаности у Фочи присуствовали и представници Борачке и Организације породица погинулих бораца, чиме је, како је истакао, исказано јединство борачких категорија.

Врховац је рекао да 10. септембар- Дан РВИ Републике Српске још није уврштен у календар значајних датума, али да су добили обећање надлежних да ће то ускоро урадити.

Члан Предсједништва Савеза РВИ Српске Драган Милановић каже да инвалиди нису задовољни висином инвалиднина, односно што се оне не усклађују са нето личних дохотком, а то би, истиче, према закону морало да се ради свака три мјесеца.

 „Задње усклађивање и неко озбиљно повећање је било 2008. године. Ми инсистирамо на томе и на нашем Предсједништву смо донијели одлуку да замолимо Владу да то у наредне три године исправи, да повећања иду сукцесивно и да се досту’игне да просјек инвалиднине која се обрачунава буде нето лични доходак у Српској“, навео је Милановић, који је и предсједник општинског Удружења РВИ Фоча.

Дан РВИ Републике Српске обиљежен је полагањем цвијећа, прислуживањем свијећа и помен парастосом на централном споменику погинулим борцима и цивилима из посљедњег рата.

Извор: Радио Фоча