ДруштвоНајновијеФоча

Дан инвалида: Организација слијепих и слабовидих подијелила помоћ својим члановима

Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича подијелила је, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, пакете прехрамбених намирница и једнократне новчане помоћи за свих 27 својих чланова и за два сарадника који раде без накнаде.

Прехрамбене пакете добили су чланови из Фоче, а једнократне помоћи чланови у Калиновику и Чајничу.

Ову помоћ обезбиједили су спонзори, односно јавне установе и приватна предузећа, којима се организација обратила.

Предсједник Организације Дара Ђајић од активности из ове године издваја иницијативу за уградњу звучних семафора у Фочи.

„Имали смо два састанка са начелником општине и на једном од њих смо инцирали уградњу звучних семафора који би користили слијепим и слабовидим лицима, па смо тим поводом поднијели захтјев Полицијској управи Фоча. Начелник је вољан да се то одради“, рекла је Ђајићева.

Организације се обратила и општинском Одјељењу за урбанизам захтјевом да се на улазу у јавне установе изграде приступне рампе за инвалиде.

„Навели смо да је то потребно у Центру за социјални рад, гдје је нешто урађено, али недовољно, као и у Фонду пензијско-инвалидског осигурања, а било би добро и у осталим институцијама гдје особе са инвалидитетом, посебно оне у колицима, тешко могу да приђу. То смо замолили да планирају у идућој години“, рекла је Ђајићева.

Она се захвалила општинској власти и Центру за социјални рад што се новчане накнаде за туђу његу и помоћ и личне инвалиднине исплаћују редовно на мјесечном нивоу, што је, како је истакла, ријеткост у Републици Српској.

Ова организација, која постоји од 1962. године, деценијама води борбу да у буџету општине Фоча добије посебну ставку, па су и ове године, у оквиру јавне расправе за приједлог буџета, доставили свој план рада са пројектованим финансијким потребама.

Ђајићева је навела да новчана помоћ ни до сада није изостајала, али да се радило о симболичним износима, истакавши да су они, на нивоу Републике Српске, удружење од посебног јавног интереса.

Она је упутила апел одборницима Скупштине општине Фоча да уваже њихов захтјев и да се у буџету општине, умјесто у категорији са осталим удружењима и невладиним организацијама, како је то било до сада, убудуће воде посебно да би могли покрити трошкове рада и задовољити основне потребе својих корисника.

Извор: Радио Фоча