БиХНајновије

Данас је Дан планете Земље

„Земља даје довољно да задовољи све људске потребе, али не и сву људску похлепу“ – ово су давно изговорене ријечи Махатме Гандија, неколико деценија прије него што се међу људима пробудила свијест о очување животне средине.

Већ више од пола вијека 22. април се обиљежава као Дан планете Земље, како би свјетска популација постала свјесна своје одговорности према планети на којој живи и смањила негативан утицај на животну средину.

И дјеца знају да не треба загађивати природу и да треба да чувамо животну средину, јер у противном ћемо имати загађене и прљаве ријеке, језера, ваздух… Када би одрасли размишљали као дјеца, имали бисмо много мање проблема са животном средином.

Годину за нама обележила је пандемија, смањен саобраћај незнатно је утицао на ублажавање климатских промјена. Међутим, повећава се количина отпада. Окружени смо пластиком и смећем, а ријеке и природа никад нису били загађенији.

Многи су склони да помисле како је улога појединца безначајна, док у стварности није тако. Најважније је развити свијест о правилном одлагању смећа и рационалној потрошњи, нарочито свега онога што ствара много смећа. Када се на то обрати пажња није тешко закључити да сваки појединац прави много више смећа него што на први поглед изгледа. Рационално и мудро понашање може помоћи да се то промијени.

Одговорност је у нашим рукама и одговорност за будућност наше дјеце је на нама. У каквом ће свијету живјети одлучујемо свакога дана. Омогућимо да и њима свијет буде пријатно мјесто које ће предати својим потомцима.