ДруштвоНајновијеФоча

Данас Туциндан – дан када се ништа не даје нити износи из куће

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Туциндан, празник пред Бадњи дан, када се припрема храна за Божић.

По српском обичајном календару, Божић се слави три дана, 7, 8. и 9. јануара али се као празнични дани рачунају и данашњи Туциндан и сутрашњи Бадњи дан.

На Туциндан се припрема месо за божићну печеницу. Према народном вјеровању, од те печенице зависе срећа и благостање куће.

У градовима се месо купује, а у селима се прасе или јагње за печеницу одреди знатно раније и храни посебном храном. Уз то, негдје се припремају и ћурка, гуска или пиле.

Од Туциндана почиње и спремање куће за Божић. Домаћица припрема брашно за мијешење, посуду са зрневљем жита, мијења сламу у гнијездима за живину, прибавља суве шљиве, смокве, орахе, новчиће и бомбоне које ће на Бадње вече просути по слами расутој у кући а дјеца их покупити пијучући.

Према вјеровању, ништа се не даје нити износи из куће, јер ће онда и током цијеле године ствари само одлазити из тог домаћинства.

С друге стране, требало би вратити све дугове, да домаћин не би био дужан до следећег Божића.

Ово је и дан светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дјела Ћирила и Методија, који се за живота прославио исцјелитељским моћима.

Један је од утемељивача медицине на нашем тлу и оснивач манастира Светог Наума на Охридском језеру.