ДруштвоНајновијеФоча

Данас Свети Симеон Мироточиви

Српска православна црква данас прославља Светог Симеона Мироточивог, оца Светог Саве и оснивача династије Немањић која је владала српским земљама више од два вијека.

Свети Симеон је монашко име Стефана Немање, утемељивача династије Немањића. Рођен је у Рибници код Подгорице око 1114. године, а умро је на данашњи дан 1199. године у Хиландару. Због чудотворног течења мира из његових моштију, прозван је Мироточивим.

Био је велики владар српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе, бранитељ православља, прогонитељ јереси.

Кажу да је овај моћни ратник своје земље био милосрдни човек, дарежљив према сиротињи.

Успоставивши мир са околним земљама, 1196. године, одрекао се пријестола у корист средњег сина, касније првог краља из династије Немањића – Стефана Првовјенчаног.

Већ сутрадан се замонашио, у манастиру Студеница, гдје је добио име Симеон. Потом одлази у манастир Ватопед, на Светој гори, код најмлађег сина, тада монаха Саве, касније Светог Саве.

Заједно су обновили манастир Хиландар, који су добили од византијског цара. Стефан Немања је ту поживио само седам мјесеци прије смрти. Мошти су му касније пренијете у Студеницу, његову задужбину.

Винова лоза, изникла из његовог привременог гроба у Хиландару, и данас рађа чудотворно грожђе чији плодови помажу паровима да добију дјецу.

Житије Стефана Немање је остало написано у неколико верзија. Описали су га његови синови- Свети Сава и Стефан Првовјенчани, као и јеромонах Доментијан.